Vladimír Kratina chce do Senátu! Před lety mu přitom hrozil kriminál!

Vladimír Kratina 4

Autor: Petra Sedláčková, stars24.cz

28. května 2018 11:17 | Aktualizováno: 28. května 2018 18:47

Dostane se do vysoké politiky další známý herec? Za ODS bude do Senátu kandidovat herec Vladimír Kratina (66)! Sám má přitom s politickou garniturou negativní zkušenosti!

Herec, kterého mohou Češi znát z celé řady filmů nebo například seriálu Ulice, bude kandidovat za občanské demokraty na Praze 2.

Kratina má přitom s politikou i negativní zkušenosti. Když v 70. letech studoval na DAMU, stíhala ho policie. Když šel s kamarády z flámu, sebral na ulici strženou rudou vlajku a začal s ní mávat. „Jelikož šlo jen o rudý prapor, nebylo to hanobení, ale paragraf 202 výtržnictví, za který se tehdy dávalo 18 měsíců natvrdo. A to mi opravdu hrozilo,“ zavzpomínal.pro idnes.cz herec.

V tu dobu měl ale štěstí. „Prokurátorka Ivanovová, která můj případ dostala, byla přísná bolševička. Měl jsem ale štěstí na advokátku Milicu Vejmělkovou, která mi byla přidělena ex offo a díky svému balkánskému původu byla patřičně razantní. Spolu s mým profesorem Otou Sklenčkou mě z toho průšvihu po dvou měsících dostali,“ vysvětlil Kratina.

„Přišla mi obsílka o zastavení trestního stíhání cestou milosti od prezidenta Ludvíka Svobody,“ prozradil.

Kratina by rozhodně nebyl první herec v politice. Na postu poslance za ČSSD působil Vítězslav Jandák. A ministerstvo obrany a teď i ministerstvo zahraničí vede Martin Stropnický. Za TOP 09 měl na podzim v Třebíči kandidovat do Senátu herec Oldřich Navrátil, ten ale nakonec svou kandidaturu stáhl.

A herce-politiky bychom našli i v zahraničí. Na Slovensku se na politiku dala třeba Magda Vášáryová, v USA pak u voličů uspěl třeba akční hrdina Arnold Schwarzenegger. Starostu krátce dělal i Clint Eastwood. A Ronald Reagan se dokonce stal prezidentem USA!

Témata: Vladimír Kratina Senát ČR