Bolek Polívka bude hvězdou MFF. Převezme prestižní ocenění!

Polívka, Boleslav 3

Autor: ČTK

29. dubna 2022 21:38

Cenu prezidenta karlovarského filmového festivalu dostane herec, dramatik, scenárista a režisér Bolek Polívka. Novinářům to řekl prezident festivalu Jiří Bartoška. Cenu Polívka převezme na 56. ročníku mezinárodního filmového festivalu, který v Karlových Varech začne 1. července. Jako poctu Polívkovi uvede karlovarský festival film Zapomenuté světlo.

Festival Karlovy Vary bude pokračovat v tradici premiér klasických českých filmů, které byly vybrány pro digitální restaurování. Pro letošní rok je připraven další zásadní titul česko-slovenské nové vlny, filmová adaptace románu Milana Kundery Žert, kterou natočil v roce 1968 režisér Jaromil Jireš, uvedl Bartoška.

Žert rozvíjí pochmurně groteskní příběh o tom, jak nevinná studentská recese může zásadním způsobem zničit lidský život, pokud se odehraje v kulisách totalitní nesnášenlivosti, fízlování a udavačství. Román Milana Kundery Žert vyšel v roce 1967 a spisovatel se společně s režisérem Jirešem podílel i na vzniku filmového scénáře. Film měl premiéru v kinech počátkem roku 1969, na začátku normalizace byl uložen do trezoru a uvedení na mezinárodních filmových festivalech se dočkal až po roce 1989.

Film Žert je 23. v pořadí, který byl digitálně zrestaurován z finančních darů manželů Milady a Eduarda Kučerových. Restauroval ho karlovarský festival ve společnostech UPP a Soundsquare ve spolupráci s Národním filmovým archivem a Státním fondem kinematografie.

Boleslav Polívka proslul jako bavič, široké veřejnosti jsou známé jeho televizní pořady Manéž či Bolkoviny. Zvládá ale i role vážné, například za postavu faráře ve filmu Zapomenuté světlo a za své angažmá ve filmu Musíme si pomáhat dostal Českého lva. Polívka se z výjimečného mima stal jedním z nejobsazovanějších filmových herců, spolupracoval s mnoha slavnými režiséry, s Věrou Chytilovou, Janem Hřebejkem či Jurajem Jakubiskem.

Témata: Boleslav Polívka