Miloš Forman (†86): Jak si Česko připomene nedožité 90. narozeniny režiséra?

Miloš Forman 2

Autor: stars24.cz, ČTK

28. dubna 2022 21:45

Promítání filmů režiséra Miloše Formana, koncerty, výstavy, přednášky a filmové tvůrčí dílny jsou na programu prvního ročníku Formanova (nejen) filmového festivalu, který se uskuteční od 20. do 22. května v Čáslavi na Kutnohorsku.

Přehlídka pořádaná na různých místech Formanova rodiště připomene filmařovy nedožité 90. narozeniny, informovala dnes ČTK ředitelka Dusíkova divadla a členka spolku Formanova Čáslav Lada Bartošová.

Forman se narodil 18. února 1932, kvůli koronaviru a rekonstrukci divadla ale pořadatelé akci naplánovali až na květen. Spolek Formanova Čáslav ji pořádá ve spolupráci s městem, kinem, divadlem a městským muzeem. Hlavním dějištěm budou Kino Miloše Formana a Dusíkovo divadlo, další program nabídnou městská galerie či evangelický kostel, kde bude vystavena kniha pokřtěných s první historickou zmínkou o Miloši Formanovi.

Na workshopech si zájemci vyzkoušejí základy filmového herectví i tvorbu animovaných filmů. Na přednáškách se dozvědí o restaurování Formanových snímků a zhlédnou nikdy nepublikované záběry. Dozvědí se také, která z verzí filmů je původní, jak se lišily Formanovy filmy v tuzemsku a v zahraničí, o kritice požárnického hnutí k filmu Hoří má panenko nebo o planetce Miloše Formana. V ulicích města si budou lidé moci prohlédnout výstavu knižních ilustrací Matěje Formana.

Festival v pátek zahájí koncert filmové hudby pražské Filmharmonie, po němž se bude promítat Amadeus v kulisách historického sálu Dusíkova divadla. Sobotní program odpoledne doplní otevřený šachový turnaj a noční setkání, na němž budou účastníci degustovat Formanovy oblíbené doutníky, pít a vzpomínat na slavného režiséra. Po celý víkend se bude také konat happening Čáslavská tramvaj, odkazující na Formanovu lásku k tramvajím v dětství. Zájemci budou podobně jako kdysi režisér měřit Čáslav pomocí kroků a zjišťovat, zda je toto město dostatečně velké pro umístění tramvajových kolejí.

Držitel dvou Oscarů a tří Zlatých glóbů Forman zemřel v roce 2018, bylo mu 86 let. V 60. letech minulého století se stal představitelem nové vlny českého filmu. Režíroval mimo jiné snímky Konkurs, Černý Petr a Lásky jedné plavovlásky. Od konce 60. let žil v USA. Světový úspěch mu přinesly zejména filmy Přelet nad kukaččím hnízdem či Amadeus.

Témata: Miloš Forman