Zemřel Antonín Kachlík (†99), režisér pohádky Princ Bajaja

Antonín Kachlík

Autor: stars24.cz, ČTK

21. dubna 2022 20:50

Ve věku 99 let zemřel ve středu ráno filmový režisér Antonín Kachlík, který natočil mimo jiné pohádku Princ Bajaja. Zprávu serveru Lidovky.cz potvrdil ČTK Jiří Srstka z agentury Dilia. K nejúspěšnějším Kachlíkovým dílům patřil snímek Já, truchlivý bůh natočený pode povídky Milana Kundery, film Pršelo jim štěstí či snímky Bylo nás deset a Náš dědek Josef.

Některá Kachlíkova díla z 60. let se zařadila mezi trezorové filmy, později točil prorežimní snímky.

Kladenský rodák, který od mládí tíhnul k levicové politice a za války působil v odboji, vystudoval režii na pražské FAMU. Svůj celovečerní debut Červnové dny natočil podle vlastní stejnojmenné novely. Jeho další film Bylo nás deset přivedl na plátno řadu budoucích hvězd, například Olgu Schoberovou i tehdy již slavné duo Jiří Suchý a Jiří Šlitr. Dva jeho snímky podle knih Jana Trefulky, Pršelo jim štěstí a Třiatřicet stříbrných křepelek, se nelíbily tehdejším cenzorům a skončily v trezoru. Stejný osud potkal i film Já, truchlivý bůh.

Jeho pohádka Princ Bajaja byla v roce 1971 oceněna na filmovém festivalu v Benátkách. V roce 1982 byl na festivalu v San Sebastianu oceněn jeho film Kouzelné dobrodružství natočený podle románu Alaina Fourniera. Ceny se dočkal i za svůj dokumentární film Co bylo totální nasazení, který natočil podle vlastních zážitků z války.

Kachlík natočil několik politicky angažovaných, době poplatných snímků. Za komunistického režimu patřil k oceňovaným tvůrcům, obdržel například Řád práce a byl laureátem státní ceny Klementa Gottwalda.

V letech normalizace natočil životopisný film o komunistickém vůdci Klementu Gottwaldovi Dvacátý devátý, za který je dodnes kritizován. Miloš Forman ve svých pamětech píše, že když přijel do Prahy natáčet Amadea, režiséři Kachlík, Jiří Sequens a Jaroslav Balík proti tomu protestovali.

Kachlík v letech 1971 až 1992 vyučoval filmovou režii na FAMU. K jeho žákům patřili například Zdeněk Troška, Karel Smyczek, Jitka Němcová a Vladimír Merta. Napsal a vydal celkem pět knih, poslední z nich byl v roce 2003 nerealizovaný scénář Jak se narodil Švejk a zemřel Hašek. Vychází z teorie, že Jaroslav Hašek byl v Lipnici otráven ruskými bělogvardějci.

Témata: Antonín Kachlík úmrtí