Branický zázrak: Nic lepšího jsem asi v životě neudělal, řekl Klus

Tomáš Klus 3

Autor: ČTK

20. dubna 2022 21:39

Muzikál Branický zázrak je divadelní prvotinou režiséra a scenáristy Jana Svěráka, který je také autorem libreta. Písně i texty napsal Tomáš Klus. Divadelní muzikál odehrávající se na pražské periférii bude uveden na dvou divadelních scénách. Předpremiéry se uskuteční od 2. května na Letní scéně Voděrádky a slavnostní premiéra 17. května v Divadle Na Fidlovačce. Tvůrci o tom dnes informovali novináře.

Písničkář a absolvent DAMU Klus v muzikálu také hraje jednu z hlavních rolí. Dále se v něm představí Veronika Khek Kubařová, Martin Dejdar, Šimon Bilina, Radka Pavlovčinová nebo Dušan Kollár.

"Jsem písničkář za zenitem, kterému se ztrácí sláva a jeho životní spokojenost střídá strach z pomíjivosti," řekl ČTK ke své roli Klus. "Do toho všeho se mi začnou ztrácet věci ze zahrady. Začnu to řešit, setkám se s komunitou bezdomovců a položím si základní otázku - kdo je šťastný, ten kdo má všechno nebo ten, kdo nemá nic? A skrze tuhle otázku dochází ke krásné katarzi a proměnu nešťastného člověka v někoho, kdo si uvědomuje, v čem je život krásný," dodal.

Svěrák připouští, že s divadelní režií v minulosti nepočítal. "Začal jsem psát nový scénář, a dlouho jsem nechtěl uvěřit tomu, že mi pod rukama nevzniká film, ale divadelní muzikál. Já divadlo nikdy nedělal. A kdo by měl složit všechny ty nové písně? Snad jedině Tomáš Klus by mohl," uvedl.

Klus během několika měsíců složil šestnáct písní. "Mým úkolem bylo scénář nezkazit. Nic lepšího jsem asi v životě neudělal. Snad proto, že jsem poprvé nepsal jenom o sobě," podotkl.

Mystický příběh z dnešního Braníka vypráví o písničkáři v krizi středního věku. Cítí, jak se vzdaluje své ženě a jak mu ubývá sil. Když mu zmizí i kolo z garáže, rozhodne se najít viníka. Dostane se až k místním bezdomovcům, v jejichž lesíku se údajně za úplňku zdají mocné sny. Stráví s nimi magickou noc, která přinese nečekané probuzení.

Svěrák v muzikálu spojuje prostředí bezdomovců a pozlátko popularity slavného zpěváka, dekorace z recyklovaných materiálů a výtvarné projekce. "Máme tendenci zavírat oči před realitou, pokud se nám nelíbí jako třeba bezdomovci. Přitom to bývá právě ona odmítaná a zapuzovaná část skutečnosti, která nám nastavuje to nejvěrnější zrcadlo," podotkl.

Režisér Svěrák zároveň natočil k muzikálu klip z prostředí u pražské magistrály, kde si lidé bez domova postavili svoje příbytky.

Jan Svěrák je úspěšný filmový režisér, před 25 lety získal americkou filmovou cenu Oscar za film Kolja. Stal se tak jedním ze tří českých či československých celovečerních snímků, kterým se tohoto prestižního ocenění dostalo.

 

Témata: Branický zázrak Tomáš Klus