Josef Náhlovský: Proč se zesnulému komikovi říkalo Alois?

Josef Alois Náhlovský 3

Autor: Libor Frýdl, stars24.cz

16. dubna 2022 9:45

Ačkoliv ho celé Česko zná jako Josefa Aloise Náhlovského, zesnulý komik se ve skutečnosti jmenoval pouze Josef Náhlovský. Kde se jeho prostřední jméno vzalo?

Josef Náhlovský se narodil v roce 1949 v Lomu u Mostu, původním povoláním byl učitel. Vystudoval Pedagogickou fakultu Univerzity Jana Evangelisty Purkyně v Ústí nad Labem, obor čeština a dějepis.

Jako moderátor začal působit společně s Petrem Novotným u hudební skupiny Fešáci. Komickou dvojici později tvořil se svým hereckým partnerem a kolegou Josefem Mladým, spolupracoval také s moderátorem a bavičem Karlem Šípem.

Právě u Fešáků bylo Náhlovskému přiřknuto i prostřední jméno Alois. Nebyl totiž jediným Josefem ve skupině, a proto dostal "přezdívku", aby se mezi sebou Josefové nepletli. 

Náhlovský autorem humoristické teorie o fiktivním národu starých Krušnohorců, kterou zpracoval do své knihy Krušnohorská kronika. Sám sebe také často označoval termínem poslední žijící Krušnohorec. Jako herec se objevil ve filmu Marie Poledňákové Jak se krotí krokodýli.

Komik zemřel minulý čtvrtek po krátké těžké nemoci ve věku 72 let. Náhlovský byl známý jako herec, moderátor a bavič. Dostalo se mu také hned dvou posledních rozloučení.

Jedno proběhlo ve čtvrtek v krematoriu v pražských Strašnicích. Druhé se teprve uskuteční, a to v úterý 19. dubna od 18:15 v Kostele svaté Ludmily v Luhačovicích.

Témata: Josef Alois Náhlovský