Karel Gott (†80) opět zabodoval, ale co by tomu řekl?!

Karel Gott 4

Autor: Pavel Krejčí, stars24.cz

11. dubna 2022 18:58

Nikoliv jeho vlastní autobiografie, ale jiná kniha o Karlu Gottovi sbírá v těchto dnech úspěchy. O osudy legendárního zpěváka je ale evidentně stále velký zájem.

Hned dvě ceny Magnesia Litera včetně té hlavní pro Knihu roku o víkendu obdržela publikace Gott - Československý příběh hudebního publicisty Pavla Klusáka. Rozhodně nejde o klasickou biografii známé osobnosti. 

Oceněný autor zasadil legendárního zpěváka do dějinných souvislostí jeho epochy i vývojových proměn populární hudba. "Sleduje, co vše stálo u toho, že se tato hvězda zrodila, co ji udržovalo v oběhu a jak si pomáhala k vytváření vlastního obrazu falešnou sebemýtizací," stojí v popisu na webu cen. 

Kniha se věnuje klíčovým momentům Gottova života a ukazuje, jak se hvězda stávala tvůrcem i obětí obrazu, který si sama vytvářela. Věnuje se i fenoménu, jakým zpěvák byl pro mnoho generací. 

Dá se předpokládat, že Gott by z této knihy a jejího úspěchu úplně nadšený nebyl. Sám ostatně napsal před smrtí vlastní autobiografii Má cesta za štěstím. 

Témata: Karel Gott