Spirituál kvintet: Co dělá po konci kapely Jiří Tichota?

Spirituál kvintet s orchestrem.

Autor: ČTK

9. dubna 2022 14:32

Hudebník Jiří Tichota, který 18. dubna oslaví 85. narozeniny, si po ukončení činnosti skupiny Spirituál kvintet podle svých slov užívá důchod. Věnuje se malému vnukovi a jako člen Entomologické společnosti Národního muzea dává dohromady svoji sbírku motýlů.

Tichota se podílel na aktuálním kompilačním albu skupiny Spirituál kvintet, které byl po mnoho let uměleckým vedoucím. Na nahrávce, která vyšla 8. dubna, jsou známé písně jako Za svou pravdou stát, Krutá válka, Až se k nám právo vrátí, Kocábka nebo Jednou budem dál.

Folková skupina Spirituál kvintet odehrála poslední ze série svých rozlučkových koncertů loni 13. října v pražské Lucerně. Letos vznikla skupina Spirituál kvartet. Tvoří ji bývalí členové Spirituál kvintetu Jiří Holoubek a zpěvačka Veronika Součková, ke kterým se přidali hráč na banjo, dobro, steel kytaru a zpěvák Zbyněk Bureš a písničkář a kytarista Honza Janda. V ní už ale Tichota nepůsobí.

Nejstarší československá folková skupina Spirituál kvintet byla založena v roce 1960 jako mužské kvarteto. Vedle Tichoty stáli u jeho zrodu basista Ivo Mácha, tenor Miroslav Keller a baryton Miloslav Kastelovič. Tichota během let 1963 až 2021 pro Spirituál kvintet napsal 91 textů a upravil 170 písní.

Témata: Spirituál kvintet