Marta Kubišová: Zpracování jejího životního příběhu bude plné hvězd!

Marta Kubišová

Autor: ČTK

7. dubna 2022 21:32

Premiéra divadelního recitálu k listopadovým 80. narozeninám Marty Kubišové se uskuteční 9. června na Letní scéně Musea Kampa v Praze. Druhá premiéra je v plánu 12. června. Zkoušky představení Marta se s režisérkou Adélou Laštovkovou Stodolovou naplno rozběhly v polovině března.

V titulní roli budou alternovat Hana Holišová a Berenika Kohoutová. V rolích Heleny Vondráčkové se představí Sára Sandeva a Zuzana Stavná, jako Vašek Neckář se představí Jan Cina a Denis Šafařík. V inscenaci inspirované životním příběhem Kubišové živě zazní mnoho jejích hitů včetně ikonické Modlitby pro Martu z roku 1968.

V jedné kapele se na jevišti sejdou herci, kteří jsou zároveň i muzikanti. Jsou mezi nimi například Václav Kopta, Igor Orozovič, Vojtěch Havelka, Pavel Neškudla, Daniel Šváb, Rozálie Havelková, Anežka Hessová, Jan Meduna či Petr Stach.

Marta Kubišová byla jednou z hvězd československé hudební scény 60. let. Anketu o nejpopulárnější zpěvačku Zlatý slavík vyhrála třikrát (1966, 1968 a 1969) a získala také zlatou Bratislavskou lyru 1968. Vystoupila mimo jiné v pařížské Olympii, v Cannes na festivalu MIDEM a zahrála si ve filmu svého budoucího manžela Jana Němce Mučedníci lásky nebo v seriálu Píseň pro Rudolfa III. ve kterém zazněla také Modlitba pro Martu.

Za normalizace byla Kubišová postihována komunistickým režimem. Někdejší mluvčí Charty 77 se mohla vrátit k vystupování až téměř po dvaceti letech v listopadu 1989. Poslední studiové album s názvem Soul vydala před šesti lety. Před pěti lety 1. listopadu v den svých 75. narozenin ukončila pěveckou kariéru.

Témata: Marta Kubišová