Tomáš Magnusek řekl, o čem bude jeho další film. Zahraje si v něm i Martin Dejdar

Martin Dejdar 4

Autor: ČTK, stars24.cz

30. března 2022 21:04

V den 80. výročí vypálení osady Ležáky plánuje režisér Tomáš Magnusek začít natáčet film o tragickém osudu vesnice. Ležáky nacisté zlikvidovali o 14 dní později než Lidice, 24. června 1942. Svůj projekt dnes Magnusek dnes představil novinářům.

Historický film o příběhu Ležáků chce mít hotový v roce 2024. Dnes uvedl, že idea filmu přišla od Miroslava Novotného, herce Studia Ypsilon, který pochází ze Smrčku u Chrudimi, tedy místa poblíž Ležáků. "Mirek mě navštívil a nabídl mi zajímavý námět. V tu chvíli mnou projel mrazivý pocit. Hned jsem pochopil, že to bude milník mé profesní kariéry. Přijal jsem to jako výzvu," uvedl Magnusek.

Scenárista filmu Miloš Pilař v minulosti již vytvořil hraný dokument Ležáky 42. "Poslání našeho nového snímku je ukázat rozpolcenost relativně klidného života v nevědění o dějinných událostech, a to v kontrastu se strachem těch, kteří se účastnili odboje. Cílem je zpracovat téma zbabělosti a nesmírné odvahy, kdy je člověk ochoten obětovat svou individualitu, proto aby ochránil rodinu, děti," řekl Pilař.

Ležáky na Chrudimsku tvořilo jen osm domů, které byly součástí tehdejší obce Louka, a Švandův mlýn patřící k obci Miřetice. Po válce nebyly Ležáky obnoveny, ale na jejich místě vznikl památník, který tvoří půdorysy původních budov a pietní místo.

Magnusek dnes uvedl, že důvodem k natáčení filmu pro něj je fakt, že osud Ležáků je trochu zastíněn známějšími Lidicemi. Ty nacisté 10. června 1942 vypálili v odvetě za atentát na říšského protektora Reinharda Heydricha. "Lidice jsou oběť. Ležáky bojovaly, tam reálně probíhala odbojová činnost," uvedl s tím, že v osadě bylo mnoho lidí zapojeno do odboje. V Ležácích se ukrývala vysílačka skupiny Silver A, která spolupracovala na atentátu na Heydricha.

Témata: Tomáš Magnusek (režisér) Martin Dejdar