Radek Banga slaví 40. narozeniny! Co ho pojí s Karlem Gottem?

Gipsy.cz na Colours of Ostrava 2

Autor: Libor Frýdl, stars24.cz

27. března 2022 16:50

Zpěvák a muzikant Radek Banga, který se narodil 27. března 1982, je známý hlavně jako frontman úspěšné kapely Gipsy.cz, se kterou vystoupili i na slavném britském festivalu Glastonbury. Co ho pojí s jinými českými hvězdami?

Jeho záběr je mnohem širší. Ve svém vydavatelství Paranormalz vyprodukoval řadu hiphopových desek, psal texty pro Lucii Bílou, Karla Gotta nebo Hanu Zagorovou a loni vydal sólové album Věci jinak a knihu (Ne)pošli to dál. Kromě toho se snaží přispět k lepšímu přístupu romských dětí ke vzdělání.

Pražský rodák vyrůstal na Žižkově a Vinohradech, jako dítě se setkal s domácím násilím i předsudky, díky matčině snaze ale spolu se sourozenci na rozdíl od většiny romských dětí chodil na běžnou a nikoli zvláštní školu.

"To si vydupala naše maminka, že všechny čtyři děti jsme chodily na běžnou základní školu. Záleželo jí na tom strašně moc. Dokonce kvůli tomu musela vstoupit do strany! Přitom nesnášela komunisty," vzpomínal na matku, která se přitom musela vypořádat i z násilím ze strany manžela. Svého otce nyní Banga spíš lituje jako oběť prostředí, ve kterém vyrůstal.

Od mala ho přitahovala hudba, původně popová, nakonec ale teenagera Bangu uchvátil jiný žánr. U hip-hopu, byť s ním dosáhl prvních úspěchů, ale Banga dlouho nevydržel. Občas vyrazil zpátky směrem k popu - otextoval třeba písničku Letím ke hvězdám pro první ročník soutěže Česko hledá SuperStar -, hlavně ale v roce 2004 začal spojovat prvky hip-hopu, breakbeatu a funku s romským folklorem. 

"S hip-hopem jsem skončil, začal jsem dělat Gipsy.cz a nikdy jsem toho nelitoval. Bylo to nejlepší rozhodnutí v mém životě," vyprávěl Banga o vzniku projektu a později skupiny Gipsy.cz, jejíž album Romano Hip Hop (2006) sklidilo nevídaný úspěch.

Skupina dostala cenu Anděl za rok 2006 v kategorii objev roku, desky Romano Hip Hop a Reprezent a (2008) uspěla u recenzentů prestižního britského magazínu zabývajícího se world music Songlines. V roce 2008 pak Gipsy.cz jako první česká skupina vystupovali na legendárním hudebním festivalu v Glastonbury. A úspěšná je skupina dodnes.

"Její popularita už sice trochu pominula, ale já ji chci udržet. Pořád věřím, že tahle kapela má zejména v zahraničí obrovský potenciál. I v Čechách máme spoustu fanoušků," řekl loni Banga v deníku Právo.

Témata: Gipsy.cz Radoslav Banga