Karel Vágner slaví 80. narozeniny: Má štěstí, že je stále naživu! Co se stalo před 53 lety?

Karel Vágner. 5

Autor: Pavel Krejčí, stars24.cz

22. března 2022 8:40

Legendární hudebník Karel Vágner právě dnes slaví 80. narozeniny. Lidé ho dobře znají především jako dlouholetého kapelníka zpěvačky Hany Zagorové. K jejich spolupráci přitom vůbec nemuselo dojít.

Vágner se totiž nemusel dožít ani třicátin. V létě 1968 byl totiž účastníkem nehody, při které v Mongolsku zemřelo šest členů orchestru Karla Duby. Shodou náhod k ní došlo 21. srpna, tedy v den, kdy do Československa vstoupila vojska Varšavské smlouvy. Drama se tedy odehrávalo i doma.

Hudebníci tehdy jeli po úzké silnici autobusem, kterému nefungovaly brzdy. Řidič proto brzdil přeřazením na první rychlostní stupeň. Když proti nim jel nákladní automobil, zazmatkoval a přeřadit se mu nepodařilo. 

Vozidlo spadlo ze srázu právě ve chvíli, kdy se mnozí členové delegace postavili, aby zjistili, co se děje. Právě tito nešťastníci se z velké části stali oběťmi nehody. 

Autobus skončil ve vyschlém říčním korytě. Vágner během karambolu vypadl oknem, výsledkem byla rozbitá hlava a poraněná páteř. Naštěstí ale přežil. 

Témata: Karel Vágner