Jaromír Nohavica nebyl všude zrušen. Dnes vystoupil, o politice ale nemluvil!

Jaromír Nohavica 3

Autor: Libor Frýdl, stars24.cz

21. března 2022 21:56

Plný sál dnes v Hodoníně tleskal Jaromíru Nohavicovi, písničkáři, o kterém se po ruské invazi na Ukrajinu mluví kvůli tomu, že si ponechal Puškinovu medaili.

Ocenění převzal v roce 2018 od ruského prezidenta Vladimira Putina. V hodonínském Domě kultury naslouchalo Nohavicovi nadšené publikum, o politice se nemluvilo.

"Všechno, co vám dnes chci říct, je v mých písních. Jsou kronikou mého života," řekl Nohavica. Publikum s ním sborem zpívalo už po pár minutách v písni Jdou po mně, jdou. "Když budete dobře poslouchat, pochopíte, proč ji dnes hraju," uvedl písničkář.

Po půl hodině už celý sál tleskal Nohavicovi do rytmu v písni Ostravo. Později musel písničkář publikum dokonce krotit, když tleskalo v místech, kde se to podle Nohavici nehodilo. Zazněla řada téměř zlidovělých písní, několik novějších skladeb, humorné i protiválečné texty.

Nohavicu dnes v Hodoníně doprovázeli akordeonista a pianista Robert Kusmierski z Polska a bubeník a perkusista Pavel Plánka. Nohavica sám hrál na kytaru, heligonku, fujaru, housle i baskytaru.

V úterý měl Nohavica koncertovat v Uherském Brodě, kde však jeho vystoupení na doporučení městských radních zrušili. Radní to zdůvodnili nedostatečnou distancí zpěváka od Putina. Ve středu hraje Nohavica ve Frenštátu pod Radhoštěm, ve čtvrtek ve Frýdlantu nad Ostravicí. Oba koncerty jsou vyprodané, stejně jako páteční benefice pro Ukrajinu v Ostravě-Porubě.

Ruský prezident Nohavicovi v roce 2018 udělil Puškinovu medaili určenou ruským občanům i cizincům, kteří se významně zapsali v kultuře, literatuře či jiných oborech umění. Hudebník ji od něj osobně převzal v Kremlu. Krátce po ruském vpádu na Ukrajinu řekl, že si ocenění ponechá, protože jej dostal "za písně, a ne za válčení".

Proti válce se později Nohavica postavil. Prostřednictvím internetu odvysílal 2. března ze svého bytu živě koncert Vlašťovko, leť. Odsoudil při něm válku na Ukrajině, zpíval ukrajinsky i rusky a řekl také, že nesouhlasí s Putinem a že válka je mu proti srsti. Přesto už byly zrušeny všechny Nohavicovy jarní koncerty v Polsku, kritické hlasy zazněly i v Česku.

Témata: Jaromír Nohavica