Tomáš Klus zahájí turné: Řešil dilema, jestli má smysl hrát!

Tomáš Klus s manželkou Tamarou

Autor: stars24.cz, ČTK

16. března 2022 21:45

Písničkář Tomáš Klus se svou kapelou Cílová skupina 18. března zahájí ve Žďáru nad Sázavou turné ke svému loňskému albu Cítím. Pokračovat bude až do června koncerty v Plzni, Táboře, Hradci Králové, Brně, Ostravě, Liberci, Praze nebo Českých Budějovicích. Nové písničky představí i na Slovensku. ČTK dnes o tom informoval Vladan Drvota z vydavatelství Supraphon.

"Upřímně, nevěděl jsem si rady, jestli hrát nebo ne, jestli se to sluší, jestli je to fér se veselit a zapomínat na dění. Došlo mi ale, že život je v téhle době potřeba nejen zachraňovat, ale i oslavovat. Máme štěstí, že jsme, kde jsme. A vlnou solidarity i kdo jsme," podotkl s ohledem na situaci na válčící Ukrajině Klus. "Frustrace a pocity bezmoci lze rozpustit vědomím, že nejsme sami," dodal.

Po dvou minialbech, pandemií koronaviru ovlivněném Pět pohromadě a politicky zabarveném ČauČesku, Klus vydal album Cítím v loňském roce. Na desce se ale nepodíleli členové Cílové skupiny, ale jen Klus, Jiří Kučerovský, producent Jiří Burian a Klusova manželka Tamara jako zpěvačka.

Náměty písní se dotýkají lásky, rodiny, naděje, ale i pocitů osamělosti, hledání přátelství a touhy porozumět sobě i okolnímu světu. Například ve skladbě Osvícen zpívá Klus o potřebě osobního kontaktu, v písni "Udělám to samé" nabízí svůj pohled na migrantskou krizi, píseň Manasarovar je výrazem jeho úcty k osobě tibetského dalajlámy.

"Na jaře vyjedeme s velkým popovým turné, na kterém změníme koncertní vystupování. Připravíme velkou show, ale kontakt s publikem zachováme. Libuju si v kontrastech a baví mě lidi překvapovat," sliboval po vydání alba.

Klusova deska Proměnamě se stala nejprodávanějším albem roku 2014. V roce 2012 porazil v anketě Český slavík Karla Gotta, později se rozhodl anketu bojkotovat kvůli údajné cenzuře kontroverzního rappera Martina Pohla vystupujícího pod jménem Řezník. Osobně se nezúčastnil se obnovené ankety ani loni. Svými početnými uměleckými i společenskými aktivitami patří mezi nejaktivnější současné tuzemské umělce.

Témata: Tomáš Klus