Nebyl to jen Jaroslav Wykrent. Čí písně a texty Marie Rottrová ještě zpívá?

Marie Rottrová 2

Autor: ČTK

13. března 2022 18:10

Marie Rottrová je dnes již legendou, jejíž romantické písně miluje už několik generací posluchačů. Usměvavá zpěvačka, které se přezdívá "lady soul", obohatila českou popmusic o hity jako Řeka lásky, Měli jsme se potkat dřív, Ten vůz už jel, Dívka, která spí jen tak, To mám tak ráda, Zřejmě letos nikde nejsou kytky či Střapatá nohatá holka.

K hudbě ji to táhlo odmala, otec hrál na varhany a matka zpívala v operetě. Zpívat brzy začala i Marie, která k tomu hrála na klavír. Vyrůstala na hudbě Arethy Franklinové či Diany Rossové. Na začátku 60. let se prosadila v televizní soutěži Poprvé před kamerou, později nahrála několik písní s ostravským rozhlasovým orchestrem. V té době pracovala ve spořitelně a vystupovala s ostravskými skupinami Samuel a Majestic.

Mezi hvězdy české popmusic se prosadila po roce 1969, kdy začala zpívat se skupinou Flamingo (později nuceně přejmenované na Plameňáky). První dlouhohrající desku s Flamingem vydala v roce 1970, zpívala na ní s Petrem Němcem. Po jejím úspěchu spolupracovala se všemi velkými tanečními orchestry oné doby. Učarovala jí soulová hudba, zpívala převzaté skladby s českými texty Jaroslava Wykrenta, Jiřiny Fikejzové, později Jaromíra Nohavici. Několik písní si sama složila. Vystupovala často i v zahraničí.

Z pódií se vytratila v roce 1988, kdy se podruhé vdala a přestěhovala do německého Stuttgartu. Její comeback přišel v roce 1998, kdy natočila album Jeřabiny a další Podívej z roku 2001 v produkci Zdeňka Vřešťála a Víta Sázavského ze skupiny Neřež, s nimiž začala úzce spolupracovat. Další studiovou nahrávkou po osmi letech se stalo album Stopy: "Já nechávám věci plynout, do ničeho se nehrnu," řekla tehdy zpěvačka k dlouhé nahrávací pauze.

K památným patří její vystoupení na festivalu Rock for People v roce 2010, kde jejím hitům aplaudovaly tisíce lidí, přestože mezi nimi byli především příznivci rocku: "Na jevišti jsem snad ještě opravdovější a vřelejší než dřív, protože jsem už žena v letech a mám určité zkušenosti. Písničky a jejich texty vnímám trošku jinak, stejně jako přízeň publika, na které mám větší napojení, než jsem mívala v mládí," svěřila se a v jednom rozhovoru.

Úspěch jejích písní zrcadlilo i umisťování v první desítce nejoblíbenějších v hudební anketě Zlatý slavík. V roce 2010 ji Akademie populární hudby uvedla do Síně slávy. V témže roce o ní vyšla monografie autorů Miroslava Graclíka a Václava Nekvapila. A v říjnu 2019 se stala spolu s fotografem Jindřichem Štreitem prvními umělci, kteří mají své hvězdy na Jantarovém schodišti slávy v Ostravě - kovové hvězdy spolu s pamětní deskou jsou umístěné na schodišti věže Bolt Tower, tedy bývalé Vysoké peci číslo 1 v Dolní oblasti Vítkovic.

Témata: Jaroslav Wykrent Marie Rottrová