Viktor Preiss není jen herec. Víte, jak se ještě proslavil?

Viktor Preiss 2

Autor: ČTK

13. března 2022 10:02 | Aktualizováno: 13. března 2022 15:36

Herec Viktor Preiss si nezískal srdce diváků pouze divadelními rolemi. Široká veřejnost ho zná především z televize, kde jenom počet filmů, které natočil přesahuje 140. Jeho kariéra je ale přitom mnohem bohatší.

Viktor Preiss je mužem mnoha talentů, uplatnil se i jako moderátor. V televizi vystupoval jako průvodce cyklem staropražských písniček V Praze bejvávalo blaze, v rozhlase si zase zval hosty do rozhlasového pořadu Báječný svět a byl zároveň i režisérem, redaktorem, produkčním, fejetonistou, interpretem slova, textařem a zpěvákem. "Stejně jak dobrý je herec, tak umí kreslit. A ještě nádherně zpívá," řekla o Preissovi v jednom z rozhovorů herečka Jana Šulcová.

Výraznou stopu zanechal také v rozhlase a v dabingu. Jeho hlasem mluví například britský ministr v populárním seriálu Jistě, pane ministře, spravedlivý pirát Sandokan či Robin Williams v komedii Mrs. Doubtfire - Táta v sukni. Za namluvení tohoto filmu obdržel v roce 1995 Cenu Františka Filipovského, druhou pak za namluvení hlavní role ve filmu Oscar Wilde. Na svém kontě má nespočet rozhlasových rolí, loni například získal rozhlasovou cenu Thálie za roli Václava Talicha v rozhlasové hře Má protentokrát obsazená vlast.

Pražský rodák Viktor Preiss, který na gymnáziu koketoval s myšlenkou stát se novinářem, vystudoval herectví na DAMU a v roce 1969 nastoupil do angažmá v Městských divadlech pražských. O 14 let později přešel do Divadla na Vinohradech, kde působil až do loňska.

Preiss je držitelem celé řady dalších ocenění, například Cen TýTý a Elsa. Divadelní Thálii získal za rok 1999 za roli Cervantese - Dona Quijota v inscenaci Muž z La Manchy na jevišti pražského Divadla na Fidlovačce.

Viktor Preiss je ženatý, jeho manželka Jana Preissová je herečkou Národního divadla. Jejich syn Martin je rovněž herec, druhý syn Jan je počítačový grafik.

Témata: Viktor Preiss