Zemřel Jaroslav Wykrent (†78)! Skládal hity například pro Rottrovou!

Jaroslav Wykrent

Autor: ČTK

12. března 2022 15:41

Ve věku 78 let dnes zemřel přerovský skladatel a hudebník Jaroslav Wykrent. Zprávu o jeho úmrtí potvrdil člen skupiny In blue Ivan Němeček, se kterým Jaroslav Wykrent dlouhodobě spolupracoval a v posledních letech společně složili řadu skladeb.

Zpěvák, skladatel a textař je známý hlavně texty napsanými pro Marii Rottrovou nebo účinkováním v kapele Synkopa. Ta v 60. letech patřila k nejlepším tuzemským bigbítovým skupinám. Wykrent je autorem populárních písní jako Agnes, Řeka lásky, Střapatá nohatá nebo Pentle růžová.

Přerovský rodák studoval strojírenskou průmyslovku. Rok pracoval ve Vítkovických železárnách na generálních opravách a investicích jako konstruktér.

Díky úspěchu písně Agnes v rozhlasu dostal pozvánku k účinkování se skupinou Flamingo, s níž vystupovala Rottrová. Poté už byl k profesionální kariéře jen krůček. Wykrent také připravoval pořady pro rozhlas a komponoval pro divadlo.

V roce 1999 utrpěl sérii mozkových příhod a ochrnul. Už nedoufal, že bude ještě vystupovat. Díky přátelům se ale dokázal na pódia vrátit a příležitostně koncertoval.

Témata: Jaroslav Wykrent