Vikor Preiss. Jeden z nejvýznamnějších herců své generace oslaví 75. narozeniny!

Vikor Preiss

Autor: ČTK

12. března 2022 12:46

Viktor Preiss je právem považován za jednoho z nejvýznamnějších českých herců své generace. Ačkoli se v roce 2016 rozhodl pro odchod do důchodu, mnozí z diváků mají v živé paměti jeho výkony na scéně Vinohradského divadla či dříve Městských divadel pražských.

Na svém kontě má Preiss, který 13. března oslaví 75. narozeniny, také desítky televizních filmů a řadu seriálových rolí, hrál také asi ve 20 filmech.

Když se Viktor Preiss v červnu 2016 loučil se stálým angažmá ve Vinohradském divadle, všechny derniéry her, ve kterých vystupoval, byly vyprodané. A publikum mu děkovalo neutuchajícím potleskem ve stoje a výkřiky "bravo". Sám herec svůj odchod zdůvodnil únavou a touhou více se věnovat rodině a cestování. Ačkoli Preiss patří mezi uznávané české herecké hvězdy, sám se za "hvězdu" nepovažuje. Noblesní umělec, který nemá rád publicitu, kdysi řekl, že na obdivovaný idol nemá figuru a není pro to ani vnitřně vybaven. Přesto se do divadla často chodilo "na Preisse, protože je vždycky dobrej".

Přesvědčil o tom v Amadeovi, jako Cyrano z Bergeraku, Shylock či plukovník z Werflovy hry Jacobowski a plukovník, jako Dürrenmattův král Jan, Moliérův Harpagon či v posledních letech ve frašce Georgese Feydeaua Brouk v hlavě, která se stala divácky nejúspěšnějším projektem ve více než stoleté historii vinohradské scény. Posledním jeho představením byla 11. června komedie Neila Simona Vstupte!, stá repríza hereckého koncertu Viktora Preisse a Tomáše Töpfera.

Preiss si nezískal srdce diváků pouze divadelními rolemi. Široká veřejnost ho zná především z televize, kde jenom počet filmů, které natočil přesahuje 140 (například Legenda Emöke). Objevil se v řadě seriálů, od F. L. Věka přes Nemocnici na kraji města a Četnické humoresky po nedávné Čapkovy kapsy a krimiseriál Clona.

Z jeho filmových rolí asi největší pozornost kritiky i diváků vzbudil snímek z roku 1973 Milenci v roce jedna, dodnes silný příběh milostné dvojice, kterou vytvořil spolu s Martou Vančurovou. Z poslední doby hrál například ve filmu Anglické jahody, objevil se i ve filmech Lída Baarová, Anděl Páně 2 nebo Hodinářův učeň. V televizi měl úspěch volný cyklus detektivek Hany Proškové, kde mu "parťáka" dělal David Matásek.

Témata: Viktor Preiss