Martin Komárek (†45): Čím se slavný dřevorubec proslavil v celé Evropě?

Martin Komárek

Autor: ČTK

12. března 2022 11:09

Pětačtyřicetiletý Martin Komárek, český reprezentant v dřevorubeckém sportu, 10. března tragicky zemřel. Stalo se to při práci v lese u Milevska.

Nejlepší český dřevorubec Komárek stál při zrodu timbersportu nejen v ČR, ale i v Evropě. Dostal se k němu v roce 2001, kdy absolvovat tréninkový kemp v německém Ruhpoldingu a byl vybrán do prvního mistrovství Evropy, kde skončil na šesté příčce.

Byl jedním z mála, kdo mohl startovat na evropských i světových dřevorubeckých soutěžích jednotlivců. Byl několikanásobným mistrem Evropy a získal deset medailí na mistrovstvích světa. Poslední z nich byla bronzová ze světového šampionátu v Mnichově loni v říjnu.

Komárek se na závody fyzicky připravoval prací v lese. Trénoval i pod vedením amerického trenéra Rudiho Detmara a na Novém Zélandu s několikanásobným mistrem světa Jasonem Wynyardem. Jako trenér sám i pracoval při tréninkových kempech, účastnil se exhibičních vystoupení a show nejen v Evropě. Motorovou pilou také vyřezával sochy ze dřeva, díky tomu je držitelem několika rekordů.

"Vždycky jsem měl vztah ke dřevu a přírodě. Raději než s motorovou pilou soutěžím se sekyrami, kde není zapotřebí tolik síly, ale technika. Rád ukazuji lidem, že s motorovou pilou se dá dělat i něco zajímavého," řekl Komárek ČTK v roce 2006.

Témata: Martin Komárek