Strach z útěku, obří přesuny a lži? Co se dělo poté, co Kajínka opět dopadli? Přítelkyně otevřeně promluvila!

Jiří Kajínek po 23 letech vyšel z vězení 24

Autor: Libor Frýdl, stars24.cz

22. května 2018 17:09

Být přítelkyní omilostněného dvojnásobného vraha Jiřího Kajínka nebylo jednoduché. V době, kdy byl zavřený za svůj čin na doživotí, nebylo jedinou starostí Magdy Gubové setkávání přes mříže, ale i samotné věznice. Ty totiž Kajínek pořád střídal.

Oba se podle jejích slov seznámili ve Valdicích v suterénní místnosti přes plexisklo s telefonem. Nejdostupnější pro ni ale byl Mírov, na který má však děsivé vzpomínky.

"Jednou jsem tam na návštěvě zkolabovala. Vlastně před ní. Nesla jsem občerstvení, šli jsme s vychovatelem docela rychle přes nádvoří a ještě schody do věže. To jsem už nezvládla," uvedla pro Blesk.

V nemocnici jí řekli, že má rakovinu, chronickou leukémii. V tuto chvíli se nijak neléčí, je ale pod dohledem lékařů a musí se hlídat a nevysilovat se. Nemoc ale ovlivnila jak jejich vztah, tak i místo, v němž se Kajínek dále nacházel.

"Tehdy mohl Jirka požádat o přeřazení ze zvýšené ostrahy do ostrahy. No a Jirka váhal, jestli o to bude žádat, protože by ho přesunuli buď do Horního Slavkova, nebo do Rýnovic, kam bych to měla strašně daleko. Pouze v těchto dvou věznicích byli tehdy doživotně odsouzení v ostraze," přiznala.

Kajínek nakonec nechal rozhodnutí na ni a ona mu poradila, ať zkusí požádat, protože mezi zvýšenou ostrahou a ostrahou je veliký rozdíl. "Naprosto zásadní. Jirka najednou nebyl celý den zavřený v cele, ale měl celu celý den otevřenou, tudíž mohl na chodbu, do ostatních cel a do kulturní místnosti. Veliký rozdíl nastal ve způsobu provádění návštěv, kdy jsme najednou neměli návštěvy přes mříže, ale jako všichni ostatní vězni u stolu," dodala.

Poté Kajínka převezli do Rýnovic a v tu chvíli se mu otevřela možnost být umístěný do jakékoli jiné věznice, tedy nejen do Rýnovic a Horního Slavkova. Požádal proto kvůli jejímu zdravotnímu stavu o přeložení do Brna nebo poblíž a úřady mu vyhověli a Kajínka umístily do Znojma.

Nakonec ho ale namísto Znojma přesunuli na Mírov. "I na Mírově z toho byli v šoku. Ředitel věznice tehdy Jirkovi řekl, že tam je jen na prázdninách a že pak pojede do Znojma, kde ještě nemají připravenou celu," prozradila. Nakonec se ale ukázalo, že to nebyla pravda a namísto Kajínka do Znojma přemístili jiného vězně.

Ani tím to ale neskončilo. Po chvíli se opět objevil ve Valticích. "To bylo v roce 2015. Přišli pro něj ve dvě v noci, aby se rychle sbalil, naložili ho a odvezli ho do Valdic. Až tam se dozvěděl, že je to kvůli opravám na mírovské věznici. Vedení věznice mělo obavy, že se pokusí utéct. Tak tam byl asi dva měsíce, než ho odvezli zase zpět na Mírov," prozradila jeho partnerka Blesku.

Témata: Jiří Kajínek