Janek Ledecký potěšil fanoušky: Bude nové album!

Janek Ledecký, muzikál IAGO 3

Autor: Pavel Krejčí, stars24.cz, ČTK

9. března 2022 21:55

Písnička Tina je prvním singlem z chystaného studiového alba Janka Ledeckého natočeného loni ve spolupráci s Filharmonií Hradec Králové. Nahrávka vyjde na vinylu a CD letos v dubnu. Vydání singlu doprovází videoklip. Originální verze písničky Tina pochází z alba Žentour 005 z roku 1991. ČTK o tom informovala Marcela Kočandrlová z vydavatelství Warner Music.

"Když Hanz Sedlář navrhnul, že do refrénů dotočíme dětský sbor, trochu jsem znejistěl, protože mám pořád tu písničku spojenou s nešťastným osudem jedné kamarádky z Dánska. Když mi ale pustil nahrávku, pochopil jsem, že to je správně. A že se nic nemá brát doslova," uvedl Ledecký.

Na nahrávce se kromě zpěváka a kytaristy Ledeckého podíleli Hanz Sedlář (bicí, perkuse), Pavel Mucha (akordeon) Jan Heřman (basa), Adriana Bajtková a Doris Tóthová (vokály), Filharmonie Hradec Králové a Dětský sbor dětí z Kouřimi pod vedením Adriany Bajtkové.

Své první symfonické turné Ledecký připravil a realizoval v roce 2019. Zahájil ho v ostravském Gongu s Janáčkovou filharmonií, následoval Zlín s Filharmonií Bohuslava Martinů. V pražském Rudolfinu a v Hradci Králové se Ledecký představil s Filharmonií Hradec Králové a v Brně s Czech Virtuosi.

Devětapadesátiletý Ledecký hrál v několika muzikálech, některé (Hamlet, Galileo, Iago) sám složil. Jeho Hamlet od roku 1999 v Česku, na Slovensku, v Koreji a Japonsku nasbíral téměř 1,3 milionu diváků. V září 2016 měl na bratislavské Nové scéně premiéru Ledeckého muzikál Iago napsaný na motivy Shakespearova Othella. Později byl Iago uveden i v Praze.

Na divadelní prkna před třemi roky po 15 letech vrátil Galileo do Divadla Hybernia.S kapelou Žentour, v níž působil od roku 1982, Ledecký další aktivity neplánuje. Posledních více než dvacet let každý rok Ledecký s kapelou a tradičním M. Nostitz Quartetem absolvuje vánoční turné. Program tvoří skladby z desky Sliby se maj plnit o Vánocích i další písně. Své zatím poslední sólové studiové album Na konci duhy vydal v roce 2015.

Témata: Janek Ledecký