Antonie Formanová: Český lev do slavné rodiny! Dědeček by byl hrdý!

Antonie Formanová je novou držitelkou Českého lva.

Autor: Pavel Krejčí, stars24.cz

6. března 2022 11:15

Filmové ceny Český lev sice ovládl Zátopek, ale ocenění se dočkaly i další snímky. Mezi nimi také Okupace, která bodovala také zásluhou Antonie Formanová. Jak příjmení napovídá, jde o členku slavného rodu.

Antonie je totiž dcerou divadelníka Petra Formana a tedy vnučkou legendárního oscarového režiséra Miloše Formana. Ten už jejímu úspěchu přihlíží seshora, zemřel před necelými čtyřmi lety. 

Formanová se před lety pustila do studia na DAMU a vydala se ve stopách otce i dědečka. Před Okupací se již objevila v pár filmech, mimo jiné v dvoudílném televizním snímku Dukla 61.

Film shodou okolností režíroval David Ondříček, s jehož Zátopkem včera Okupace soupeřila o ceny. Členka slavné rodiny v rozhovoru pro Právo přiznala, že roli tehdy dostala úplnou náhodou díky Ondříčkově partnerce Marthě Issové.

"Vzpomněla si na mě přes šatnu (Dejvického divadla). Zmínila se o mně také její neteř, s níž jsem chodila na gympl. Věděla, že hraju divadlo. Takže mi pak od Davida jednou zavolali, s tím, ať jdu na ten konkurz, a vyšlo to," řekla tehdy.

Témata: Antonie Formanová