Survivor je dvouhodinový úlet s nekončícími přešlapy! Nálepku drsné show setřásl

Survivor Komentář

Autor: Markéta Bartošíková, stars24.cz

2. března 2022 19:00

Reality show Survivor měla v česko-slovenském formátu premiéru 18. ledna 2022. O den dříve se objevila na portálu Voyo.cz. 24 soutěžících bylo vysazeno na ostrově v Dominikánské republice, kde byli rozděleni do dvou kmenů - Azua a Mao a bojují tak o výhru 2,5 miliónů korun. Po několika vyřazeních a odstoupeních zbývá už jen 7 členů kmene Mao a 5 členů kmene Azua. Zbylí účastníci tráví na ostrově již 31 dní. Platforma Voyo včera odvysílala 15. díl Survivoru Česko a Slovensko a zdá se, že čekat zlepšení je jako čekat na Godota.

Dvouhodinový úlet

Reality show Survivor (Kdo přežije) je v celosvětovém měřítku velmi populární. Avšak po 15. odvysílané epizodě je více než jasné, že v československé verzi je přinejmenším znehodnocená. Každá epizoda má dvě hodiny? Proč?! Prakticky žádný z odvysílaných dílů nenabídl zajímavé konflikty, sociální aspekty ani určující hodnotu informací, které do Survivoru patří. Místo toho sledujeme nekonečně zdlouhavé souboje o odměnu, které narušují aspekt celé hry.

Nejprve se hrálo na tři vítězné body, později na pět, nyní na sedm a viděli jsme i hru na deset vítězných bodů. Než jeden kmen zvítězí, uběhne neuvěřitelných 60 minut. Když se v tomto duchu odehrají dva souboje o odměnu, hned jsme na dvouhodinové stopáži. A kde je zbytek? Tohle produkce opravdu nezvládla. O tragickém zvuku a kameře nemluvě! Zkrátka to nemá drive a jen náznak tempa umlátí třináctkrát se opakující stejná hra.

Drsná show? Jak pro koho!

V soubojích se postupně střídají hráči z jednotlivých kmenů. Zarážející je, že jen někteří! Do her by měli být zapojeni všichni soutěžící. Není přeci možné, že soutěžící ve hře o přežití sedí dvě kola na lavičce, a pak se znovu postaví na startovní čáru! (Ne)soutěžící se tak vrací k již hotovému a je to nefér vůči ostatním. Zde by mělo platit pravidlo: Nemůže-li hráč soutěžit, měl by opustit hru.

A dostáváme se k zásadnímu bodu celé show: Odcházení soutěžících. Nebo spíše odcházení celebrit. Tady to hapruje! Začalo to odchodem Vojty Drahokoupila, pokračoval Gábor, Nathan a nyní i Tomáš Zástěra. Nejednou zaznělo, že příště raději bez celebrit. A diváci nebudou daleko od pravdy. Umělé nahánění celebrit není hlavním konceptem hry o přežití. Přežívání se tak u řady celebrit nezdařilo. A nebylo to plánované?

Přehrávání o přežití

Survivor Česko a Slovensko má s původním konceptem jen málo společného. Z neznámého důvodu nám produkce nenabízí záběry, které mají smysl. Oproti americkému originálu likviduje nejzákladnější principy hry a dlouhé hodiny si libuje v neustále se opakujících opičích dráhách a vytrvalostních soutěžích. Necháme se překvapit, jak nás produkce udrží v „napětí“ při blížícím se sloučení kmenů. Bohužel se obáváme dalšího neúspěchu.

Témata: komentář Survivor