Jágr má bankovku: Slavný padesátník řekl, proč se mu líbí!

Jaromír Jágr 4

Autor: Pavel Krejčí, stars24.cz, ČTK

14. února 2022 19:19

Hokejista Jaromír Jágr se dočkal u příležitosti svých padesátin neobvyklého ocenění v podobě pamětního tisku bankovky s jeho podobiznou. Právě k jeho jubileu ho ve spolupráci se stále hrající legendou připravily společnost České dukáty a Státní tiskárna cenin. Sběratelský unikát byl představen na dnešní tiskové konferenci v Praze.

Na jedné straně "bankovky" s Jágrem je jeden z nejlepších hráčů hokejové historie detailně vyobrazen v přilbě s číslem 68, které je s ním dlouhé roky neodmyslitelně spojeno, českým lvem, číslovkou 50 a také znakem prestižního Triple Gold Clubu, do něhož patří díky triumfům na olympiádě, mistrovství světa i ve Stanley Cupu.

Na druhé straně připomíná slavné výhry a triumfální návraty hokejistů z úspěšných turnajů Staroměstské náměstí plné českých praporů v rukou slavících fanoušků, znak České republiky i symbolické lipové listy. Dole je pak nápis Čest a víra je vítězství. V češtině, ale rovněž i v angličtině.

Autorkou návrhu je akademická malířka Eva Hašková. "Zpočátku jsem trošku váhala a nebyla si tím úplně jistá. Byl to pro mě první pamětní list pro člověka, který je tady mezi námi v plné síle a energii. To mi radosti nepřidalo," přiznala s nadsázkou Hašková. "Ale protože jste Kladeňák jako já, tak jsem to nakonec udělala," dodala Hašková směrem k vedle sedícímu Jágrovi.

"Mně se to hrozně líbí, protože jste mě tam udělali zhruba asi tak v mých čtyřiceti. Ještě jsem tam měl i dlouhé vlasy. Za dvacet let budou lidi říkat, že jsem v padesáti vypadal vážně dobře," reagoval s typickým širokým úsměvem Jágr.

"Většinou děláme krále a panovníky, naší poslední připomínkou byl pamětní tisk bankovky Václava Havla. A protože máme všichni v naší společnosti rádi sport, jsme moc rádi, že se Jaromírovi zalíbil náš projekt a šel do toho s námi," uvedl Stanislav Olmr, zástupce společnosti České dukáty.

"Je to pro mě obrovská čest. Bude to jedna z mála věcí, co tady po mně a mém životě zbude. Přemýšlel jsem o tom, kolik sportovců a známých lidí něco takového má. Sběratelské kartičky, známky, zlaté či stříbrné mince, to tu všechno je. Ale tisk bankovky, něco takového jsem neviděl za celou dobu ani v Americe. Tu tady máme jen dva - Václav Havel a já," prohlásil Jágr.

V přeneseném duchu se tak naplnil známý pokřik fanoušků kladenských Rytířů "My chceme Jardu Jágra na bankovce mít". Dočkali se. "Zrovna včera jsem je slyšel to křičet, tak jsem si jen v duchu říkal 'počkejte si do pondělka'," připomněl Jágr nedělní zápas proti Brnu.

Zatímco v Havlově případě bylo vydáno pět sérií po 500 kusech, u Jágra to budou čtyři série po 2500 kusech. Celková emise 10 tisíc kusů nebude navýšena. Na projektu se podílel i rytec Martin Srb. "Bankovka" bude mít rozměr 194x84 milimetrů a jeden kus stojí 2490 Kč. Pamětní tisk si lze zakoupit na webu 50jagr.cz.

Nelze vyloučit, že při Jágrově zářné kariéře a popularitě by se jednou mohlo skutečně "platit Jágrem". A okolnosti tomu nahrávají. "Bude to teď rozpracované do ceninového tisku, takže technicky je to připravené a dokážu si představit, že by se to jednou stalo skutečným platidlem. Už teď je to ale sběratelsky velmi zajímavá věc; klasická bankovková práce, ta cena určitě poroste," předpověděl Tomáš Hebelka ze Státní tiskárny cenin.

"Pokud by se s tím ale platilo, já bych tam přidal navíc ještě tři nuly," prohlásil smějící se Jágr. "Ale jestli jsou na platidlech opravdu pouze mrtví a ti živí případně jen v zemích pod nadvládou diktátorů, což jsem nevěděl, tak to beru zpět," dodal v dobrém rozmaru.

Témata: Jaromír Jágr