Ledecká a její "vítězný talisman"! Co se skrývá za olympijskou kombinézou?

Ester Ledecká 3

Autor: Libor Frýdl, stars24.cz, ČTK

12. února 2022 12:36

Vítězný olympijský závod jela Ester Ledecká ve sportovním oblečení z Pardubicka. Řadu let spolupracuje s Ivo Tichým z Lázní Bohdaneč, který jí vše navrhuje a šije na míru. V úterý Ledecká na hrách v Pekingu podruhé dominovala paralelnímu obřímu slalomu na snowboardu a získala už třetí olympijskou zlatou medaili.

Podnikatel s úspěšnou sportovkyní spolupracuje asi osm let, přesnou statistiku si Tichý nevede. Ročně dělá Ledecké kolem dvacítky kombinéz nebo souprav. Každý závod potřebuje něco jiného. Třeba před odletem na olympiádu ještě v jednu v noci Tichý dělal poslední úpravy, pak je odvážel k letadlu.

Na snowboard je bunda a kalhoty zvlášť. Tichý udělal švy jinak, aby nebránily aerodynamice, a protože to není kombinéza, nesmí být oblečení dle obecných pravidel úplně obepnuté na těle. Opakem jsou rychlostní kombinézy, které jsou jako druhá kůže.

Důležité je i to, jak oblečení vypadá. Aby se sportovkyni líbilo a cítila se v něm dobře. Design jí navrhuje bratr Jonáš a podle svých slov si v něm připadá jako superhrdinka.

Tichý původně začínal podnikat s lyžařským oblečením pro rekreační účely, hlavně si chtěl ušít pro sebe šponovky na lyže, žádné vhodné pro něj tehdy nebyly. Nakonec na tom založil podnikání a dostal se k profesionálnímu sportu. Obléká lyžaře z Panenských ostrovů, Libanonu, Chile, českou reprezentaci, paralympioniky či deaflympijský tým.

Témata: Ester Ledecká