Ztracený, Farna, Stypka nebo Lenny? Kdo si letos sáhne pro hudební ceny?

zpěvačka Lenny 6

Autor: Libor Frýdl, stars24.cz, ČTK

1. února 2022 21:32

Nominacím 30. ročníku hudebních cen Žebřík vévodí Marek Ztracený, Ewa Farna a Lenny, kteří shodně figurují ve třech kategoriích. Ve dvou kategoriích se objevují jména David Stypka, Marpo, Mig 21 a Michal Prokop. Rozhodli o tom hudební fanoušci během lednového hlasování.

O konečných výsledcích se rozhoduje od 1. do 28. února na stránkách ankety. Vítěze devíti kategorií vyhlásí 1. dubna v plzeňském areálu DEPO2015. ČTK o tom informoval ředitel cen Žebřík Jarda Hudec.

Další nominace podle něj získali Lucie, Monkey Business, Tata Bojs, Wohnout, Xavier Baumaxa, UDG, Jordan Haj & Emma Smetana, Mirai, Midi Lidi, Dan Bárta, Tomáš Klus, Aneta Langerová, Anna K, Kateřina Marie Tichá, Annabelle, Annet X, Bert & Friends, Pam Rabbit nebo We Are Domi.

O titul Akce roku si to rozdají Cirkus Kabát tour, Hudba na Vinicích, Marek Ztracený - Tour de léto, Mňága a Žďorp – online koncerty a festival Rock For People Hope. V kategorii Film roku se utkají snímky Gump, Karel, Marťánské lodě, Prvok, Šampon, Tečka, Karel a Zátopek.

"Navzdory tomu, že i loni byla hudební scéna a živá kultura do značné míry ochromena, odehrálo se nemálo povedených koncertů i festivalů a hlavně se zrodila řada výtečných nahrávek. Jsem rád, že si toho hudební fanoušci všimli, což se promítlo i do těchto nominací," uvedl dnes Hudec.

Své hlasy mohou zájemci posílat v kategoriích Skupina, Album, Skladba, Videoklip, Zpěvák, Zpěvačka, Objev, Akce a Film roku. Moderátory dubnové finálové šestihodinové show budou stejně jako loni herec Marek Taclík a zpěvačka Žofie Dařbujánová. Exkluzivní koncerty odehrají Pražský výběr, Mig 21 či Xavier Baumaxa. Následovat bude after party.

V anketě Žebřík, která loni v září vyhlásila vítěze za dva ročníky, si odnesla cenu jako nejlepší zpěvačka shodně za oba roky Anna K. Zpěvákem předloňského, který se nemohl konat na jaře ani na podzim kvůli opatřením proti šíření koronaviru, se stal Vojtěch Dyk a nejlepší kapelou byla Mňága a Žďorp. Nejlepším zpěvákem roku 2020 je pak Marek Ztracený a skupinou Tata Bojs. Albem roku za rok 2019 se staly Třecí plochy skupiny Mňága a Žďorp, za rok 2020 Freedom On Sale od Monkey Business.

Nejlepší skladbou roku 2019 byla podle fanoušků Nepopsaná, kterou nazpívaly Anna Julie Slováčková a Aura, za předloňský rok vyhrála píseň Easy od zpěvačky Lenny a rapera Marpa. Objevem roku 2019 se stala skupina Jamaron, za rok 2020 slovenská písničkářka Karin Ann. Filmem roku 2019 byl podle diváků snímek Na střeše v režii Jiřího Mádla a za předloňský rok Meky od Šimona Šafránka.

Témata: Marek Ztracený Ewa Farna David Stypka zpěvačka Lenny