Pavel Liška: Jak se nezaměnitelný herec dostal k divadlu a filmu?

Pavel Liška v inscenaci Psaní Ježíškovi 2

Autor: Libor Frýdl, stars24.cz, ČTK

29. ledna 2022 17:01

Svůj osobitý herecký rukopis otiskl Pavel Liška v řadě filmů posledních dvou dekád. Herec a komik odešel z rodného Liberce do Brna a později do Prahy, aby tu hned v první velké filmové roli ve snímku Návrat idiota vzbudil pozornost. V Národním divadle si zahrál vodníka a Romea, objevuje se i na dalších pražských scénách. Držitel Českého lva je jedním ze spoluaktérů kabaretu Komediograf, znají ho i televizní diváci a ze svých motorkářských výprav točí televizní dokumenty. V sobotu oslaví padesátiny.

Divadlu propadl už za studií na textilním učilišti s maturitou, kde se připravoval na dráhu mechanika-seřizovače přádelních strojů: "Brácha začal hrát amatérský divadlo a přemluvil mě, byl jsem dost plachý a nesmělý. Chodily tam ale taky krásný holky, tak jsem se přemohl a tři roky hrál amatérský divadlo."

Liberecký rodák chtěl do šesté třídy být hudebním skladatelem, psal básně, oslavné agitky: "Moje mládí byly kýčovitý básničky, ke kterým jsem jako inspiraci poslouchal romantický klavír Jiřího Maláska." Taky deset let jezdil minikáry, jejichž principem je projet slalom mezi plechovkami: "Nikdy jsem nevyhrával, ale zase jsem uměl ujet nejdelší úsek v minikáře na dvou kolech! Byl jsem takovej nedisciplinovanej drak!" vzpomínal v jednom rozhovoru.

Divadlo jej nakonec získalo definitivně - po vzoru jeho dědečka Emila Lišky, který patřil ke slavným hercům zlaté éry Burianova D34 a později hrával v Divadle na Vinohradech. Pavel se přihlásil na JAMU v Brně a pak nastoupil do HaDivadla. Zprvu si jej pletli s normalizačním zpěvákem Pavlem Liškou.

Po úspěchu "idiota" jej Vladimír Morávek obsadil do filmu Nuda v Brně a Bohdan Sláma do titulů Štěstí a Venkovský učitel, kterými završil svou trilogii o hledání lásky. Ve Venkovském učiteli Liška v roli homosexuálního učitele prolomil klišé dojemných bláznů a zazářil svým jemným uměřeným herectvím. A za snímek Štěstí proměnil jednu ze svých čtyř nominací na Českého lva.

Ve filmu Horem pádem si zahrál pouličního zlodějíčka a podvodníka Emana, v Účastnících zájezdu autobusáka, řešícího dnes již zlidovělé podšálky. Vybral si jej i Jan Švankmajer do snímku Šílení či Věra Chytilová do své morality Vyhnání z ráje. A záhadného návštěvníka odlehlé farmy hluboko v lesích si zahrál ve finském dramatu z roku 2008 Visitors (Návštěvník). Zajímavým titulem jeho filmografie z nedávné doby je biografické drama Toman (1918) režiséra a producenta Ondřeje Trojana o šéfovi české zahraniční rozvědky Zdeňkovi Tomanovi.

Do Národního divadla přivedla Lišku spolupráce s režisérem Morávkem. Ten mu svěřil roli vodníka v Jiráskově Lucerně, a později i Romea ze slavné Shakespearovy klasiky. V letech 2003 až 2014 bavil diváky v Divadle Na zábradlí například v inscenacích Ubu se baví, Ubu krá­lem, Pla­to­nov je dare­bák, Ambró­zie či Ces­ta hoří­cí­ho muže. Momentálně je k vidění v pražském divadle Ungelt, kde hraje v představeních Housle a Pstruzi. A také v titulu Už nikdy sám! v komorním divadle Kalich. Na divadle umí Liška i technické a stylizované role. Objevuje se v televizních filmech a seriálech, v roce 2010 moderoval spolu s Bolkem Polívkou vyhlašování cen Český lev.

Liška je také zapálený motorkář. Z jeho cest společně s Hynkem Bernardem a Janem Révaiem v roce 2018 vznikl seriál Vandráci. A jeho motorkářské výpravy v letech 2011 až 2015 po Maroku, Turecku, Kavkazu a Jižní Americe společně s dalšími herci a zpěváky zase mapoval seriál Moto cestou necestou.

V létě 2002 se Liška oženil s dcerou slavného disidenta Johna Boka Kristýnou, vzali se na farmě Bolka Polívky v Olšanech, svatební kytici si nevěsta natrhala těsně před obřadem na louce: "Chtěl jsem svatbu jako v těch Jakubiskových filmech, aby to bylo na louce a foukal vítr," řekl k tomu Liška. V roce 2005 se jim narodil syn Šimon Samuel, rozvedli o osm let později. Poté žil Liška s herečkou Bárou Polákovou, se kterou má dvě dcery, Ronju a Riku. V roce 2021 pár prozradil médiím, že spolu už tři roky nežijí.

Témata: Pavel Liška