Pavel Liška se proslavil hned první velkou rolí! Proč hraje podivné charaktery?

Pavel Liška, český divadelní a filmový herec. Vystudoval JAMU v Brně. Účinkoval v brněnském HaDivadle i v Národním divadle (např. hlavní role Romea v Shakespearově hře Romeo a Julie. Jeho první filmovou rolí byl František v Gedeonově Návratu idiota. 3

Autor: Libor Frýdl, stars24.cz, ČTK

27. ledna 2022 20:16

Svůj osobitý herecký rukopis otiskl Pavel Liška v řadě filmů posledních dvou dekád. Herec a komik odešel z rodného Liberce do Brna a později do Prahy, aby tu hned v první velké filmové roli ve snímku Návrat idiota vzbudil pozornost.

Rejstřík "podivných rolí" Liškovi nevadí: "Já mám vlastně tyhle role rád. Jednak i těch podivných duší je celkem široká škála. A pak… napodobovat obyčejné lidi není zdaleka tak zábavné jako zkoušet napodobit ty podivné," tvrdí herec, kterého mohli v poslední době filmoví diváci vidět v černé komedii Teroristka s Ivou Janžurovou v hlavní roli, a také v komedii Poslední aristokratka režiséra Jiřího Vejdělka. A ti televizní si ho mohou právě nyní užívat v seriálu Špunti na cestě, který vychází z filmu Špunti na vodě z roku 2017.

Podle režiséra Bohdana Slámy má Liška "odvahu hrát postavy skrze sebe, skrze to malé, křehké, lidské, skrze to, za co se člověk většinou stydí, ale co máme všichni společné." Sláma si jej vybral pro roli zastydlého puberťáka Laďi, co ulítává na Michaelu Jacksonovi, ve snímku Divoké včely (2001). Vynesla mu druhou nominaci na Českého lva. Tou první byla titulní role v již zmíněném Návratu idiota režiséra Saši Gedeona z roku 1999, která odstartovala jeho slávu: "Po tom filmu mě lidi opravdu hrozně spojovali s idiotem jako takovým," svěřil se Liška v tisku.

Divadlu propadl už za studií na textilním učilišti s maturitou, kde se připravoval na dráhu mechanika-seřizovače přádelních strojů: "Brácha začal hrát amatérský divadlo a přemluvil mě, byl jsem dost plachý a nesmělý. Chodily tam ale taky krásný holky, tak jsem se přemohl a tři roky hrál amatérský divadlo."

Témata: Pavel Liška