Dušan Klein (†82): Havlová vzpomíná na slavného filmaře, zmínila i nepříjemnou zkušenost!

Dagmar Havlová 6

Autor: Libor Frýdl, stars24.cz

16. ledna 2022 18:08

Minulou neděli zemřel filmový režisér a scenárista Dušan Klein. Nejvíce ho proslavila série filmů o "básnících", natočil ale i desítky detektivek a komedií. Na slavného filmaře nyní zavzpomínala i herečka Dagmar Havlová.

"Odešel vynikající filmař, pedagog a člověk Dušan Klein. Oslovil mě kdysi na pokračování Příběhů pátera Knoxe ve chvíli, kdy jsem měla hrát hlavní roli profesorky v Životě na zámku. Byli jsme tehdy už v plných přípravách, když mě přemlouval, protože hlavní dřívější protagonistka Zlata Adamovská otěhotněla a ČT byla bezmocná," prozradila Havlová na instagramu.

Sama prý neví, proč se nakonec laskavým a hodným režisérem nechala umluvit a této nabídce dala přednost. "Stálo mě to zbytečný stres a točila jsem Knoxe nerada. Navíc mou hlavní hrdinku profesorky v Životě na zámku nakonec hrála s mnou vytipovaným obsazením Kateřina Macháčková. Já jsem stihla pouze epizodku, spíš jako maskot seriálu pro štěstí," dodala.

Klein s televizním detektivním seriálem Hříchy pro pátera Knoxe natočeným podle předlohy Josefa Škvoreckého slavil úspěch. Při premiéře v roce 1992 se seriál vysílal živě a diváci měli možnost odpovědět na soutěžní otázku. Správnost své dedukce si pak mohli ověřit v závěru každé epizody.

Z další Kleinovy tvorby vyniká trpká satira Dobří holubi se vracejí z roku 1988. V hlavní roli s Milanem Kňažkem se odehrává v protialkoholní léčebně. Nejvíce ho proslavila série filmů o "básnících". 

První tři části Kleinovy legendární "básnické" série v osmdesátých letech přilákaly do kin přes pět milionů diváků. Trilogie se dočkala i porevolučních pokračování odrážejících novou realitu, tři díly vznikly v letech 1993, 2004 a 2016. Poslední díl Jak básníci čekají na zázrak natočil s podtitulem Konec legendy.

Témata: Dušan Klein Dagmar Havlová