Luboš Andršt (†73): Kdo dorazil na poslední rozloučení?

Rodina i zástupci hudební scény se rozloučili s bluesmanem Lubošem Andrštem

Autor: Libor Frýdl, stars24.cz, ČTK

6. ledna 2022 21:33

Rodina a zástupci hudební scény se dnes v pražském kostele Nejsvětějšího srdce Páně rozloučili s bluesmanem Lubošem Andrštem. Uznávaného kytaristu a skladatele na poslední cestě doprovodila více než stovka lidí. Andršt zemřel 20. prosince ve věku 73 let.

Mezi přítomnými, kteří zaplnili prostor kostela, byli například kytarista a Andrštův bratranec Petr Janda, zpěvák Michal Prokop, houslista Jan Hrubý, baskytarista Vladimír Kulhánek, muzikálový producent a textař Michael Prostějovský, promotér David Gaydečka, zástupce firmy Supraphon Karel Deniš nebo hudební publicista Ondřej Bezr, spoluautor Andrštovy vzpomínkové knihy Ještě hraju vestoje.

"Pravdu Luboš (Andršt) nejen mluvil, ale i hrál," uvedl ve smutečním projevu Martin Kratochvíl, v jehož skupině Jazz Q Andršt také působil.

Další řečník, předseda představenstva Ochraného svazu autorského OSA Roman Strejček, odchod Andšta označil za "díru v duši". Od roku 2013 byl Andršt předsedou dozorčí rady OSA. Dozorčí rada tvořená šesti skladateli, třemi textaři a čtyřmi nakladateli mimo jiné pracovala na dopadech směrnice Evropského parlamentu o kolektivní správě na činnost OSA a její transpozice do právního řádu ČR.

Témata: Luboš Andršt