Dagmar Havlová si připomněla zásadní výročí: Je mi smutno, přiznala!

Dagmar Havlová 2

Autor: Pavel Krejčí, stars24.cz, ČTK

5. ledna 2022 20:22

Nemohla na ten den nevzpomenout. V úterý uplynulo čtvrtstoletí od chvíle, co se Dagmar Havlová provdala za tehdejšího prezidenta. Jak si toto výročí připomněla na sociální síti?

Známá herečka zmínila svou maminku. "Luštila křížovky a vystřihovala a lepila do sešitů naše obrázky, které vycházely denně bez našeho souhlasu a vědomí. Zpětně si uvědomuji, že nad některými se asi hodně trápila," podotkla. 

"Byla jsem známá osobnost 25 let dřív, než jsme se vzali. Zítra je od svatebního dne taky 25 let. A taky je mi smutno. Vzpomínám a nezapomínám," uvedla Havlová v pondělí na instagramu.

Tři desetiletí stála po boku dramatika, disidenta a posléze prezidenta Václava Havla jeho manželka Olga. V roli první dámy si získala velkou oblibu veřejnosti, soustředila se hlavně na činnost ve Výboru dobré vůle. Zemřela po těžké nemoci v lednu 1996. O rok později se Havel znovu oženil. Veřejnosti utajená svatba s herečkou Dagmar Veškrnovou, s níž Havel zůstal až do své smrti v prosinci 2011, se konala 4. ledna 1997, v Praze na Žižkově.

Dagmar Veškrnová byla oblíbenou herečkou díky desítkám divadelních, filmových a televizních rolí. O jejím vztahu s prezidentem se veřejnost dozvěděla v listopadu 1996, kdy se starala o Havla po operaci, při které mu lékaři odebrali část pravé plíce. Havel s Veškrnovou, která přijala jméno Havlová, uzavřeli sňatek na žižkovské radnici v Praze 3. Slavnostní akt byl přísně soukromý a do poslední chvíle bedlivě utajován. Zúčastnili se ho pouze jako svědci herci Jan Tříska a Táňa Fischerová společně s dcerou nové první dámy státu Ninou.

Po svatbě obliba Havlové klesla a ta si jen pomalu získávala sympatie veřejnosti zpět. Výrazně jí v tom pomohlo, když na jaře 1998, rok a čtvrt po svatbě, neúnavně pečovala o vážně nemocného manžela. Postupně se stala oblíbenou i uznávanou první dámou, a to i díky působení v Nadaci Dagmar a Václava Havlových VIZE 97.

Témata: Dagmar Havlová Václav Havel