Eurovize 2018: Úspěch Mikolase Josefa! Ale co ta vítězka? Exkluzivní hodnocení pro s24 známými lidmi

Mikolas Josef na Eurovizi 2018 (foto: Andres Putting) 6

Autor: Petra Sedláčková, stars24.cz

13. května 2018 13:04 | Aktualizováno: 13. května 2018 23:10

Zpěvák Mikolas Josef získal pro Českou republiku vůbec nejlepší umístění v mezinárodní písňové soutěži Eurovize, když ve finále konaném v noci na dnešek v Lisabonu obsadil šestou příčku. Chválu na něj pějí nejen fanoušci, ale i známé osobnosti!

„Finále jsem živě nesledovala. Neměla jsem možnost, jelikož jsem měla práci. Nicméně jsem Mikolase Josefa sledovala od začátku a moc mu fandila, písničku měl výbornou a celkově to byl skvělý výstup. Ale vítězka si mě získala hned, když jsem poslouchala její píseň poprvé. A fandila jsem jí skoro stejně jako českému týmu,“ řekla pro stars24.cz Anička Slováčková.

Zpěvačka a moderátorka nám také řekla, že už se těší na další Mikolasovy skladby. „Myslím, že dnešní rok byl rozhodně jeden ze silnějších a že všichni předvedli úžasné výkony. A už teď se těším na další písně našeho zástupce. Je boží!" dodala Anička pro stars24.cz.

Nebyla ale jediná, kdo Mikolasovi držel palce. „Mikolas Josef to dal!!! Gratuluji a mám radost!!“ uvedl po finálovém večeru moderátor Honza Musil.

„Výsledek Eurovize mě těší ze symbolického hlediska. Můj muž i dcera jsou Izraelci. Čistě hudebně z toho čísla úplně nadšená nejsem, v této rovině je pro mě vítězem náš Mikolas, Rakušák César Sampson a Švéd Benjamin Ingrosso,“ prohlásila pro stars24.cz Emma Smatana.

„Je to úžasný, že se Mikolas dostal tak daleko a že dostal tolik hlasů. Já mu fandím, je to moderní a mladý muzikant a dobře vypadá :-), ale upřímně mě nepřekvapily výsledky. Nevěděla jsem, že země, které nepatří do EU můžou soutěžit, v tom případě by se to mělo jmenovat worldvision anebo 1 vision. Byla jsem v šoku a myslím, že nejsem jediná, která se snažila rozumět, jak mohla vyhrát. Neříkám, že byla špatná, to ne, ale když kouknu, co jsme tam měly za možnosti, tak nemam slov. Podle mě, měly největší šanci, Česká republika, Kypr, Rakousko, Austrálie a Portugalsko ... ale jsem rada, že Mikolas se tak daleko dostal. Je to úžasný... ❤️?,“ přiznala serveru stars24.cz česká r'n'b diva Victoria Velvet.

„Finále Eurovize jsem nesledovala, ale vím, že se podařilo zabodovat Mikolasovi a moc mu to přeju a to upřimně, protože vím, jaká tam může nastat tréma,“ vzkázala prostřednictvím stars24.cz zpěvačka Tereza Kerndlová, která Česko reprezentovala v roce 2008.

„On to zvládl, takže super. A co se týká vítězky, neříkám ani ano, ani ne. Vkus této soutěže má zkrátka svá vlastní pravidla. A ty buď respektujete, nebo Eurovizí nežijete,“ dodala pro stars24.cz Tereza.

„Já mám obrovskou radost, kam se náš reprezentant dostal. Moc mu přeju, aby jeho písničku znala a měla ráda minimálně celá Evropa! A vítězka se mi moc líbila, prokázala na konci písně, že má velikánský a velmi kvalitní hlas, ale nebála se ho použít v trochu výstřední písni. Mně se vlastně líbí, když někdo poukazuje na to, že nemusíme být všichni stejně dokonalí," prozradila pro stars24.cz zpěvačka Olga Lounová. 

Česká moderátorka, herečka a bloggerka Nikol Moravcová pro strars24.cz prozradila, že Eurovizi nikdy nesledovala. „Ale když byl před několika týdny Miki u mě v Sunday Night Live Show, tak měl necelých 20 tisíc followerů, a já si hrozně přála, aby se o jeho talentu dozvědělo co nejvíc lidí,“ popisuje.

Proto ji prý velmi potěšilo, když se o pár dní později ukázalo, že bude Česko reprezentovat v soutěži Eurovize. „Fandili jsme ale i jeho konkurentovi že Švédska, který měl perfektní performance! Bylo ale od začátku téměř jasný, že vyhraje nějaký "outsider" který překvapí a to byla podle mě právě výherkyně z Izraele, která dáma tvrdila, že lidi vybrali odlišnost. Ostatně jako v každé jiné talentové soutěži,“ uvedla Nikol pro stars24.cz.

Oceňuje proto obě vystoupení – tedy Mikolase i Izraelky Netty. „Její vystoupení a písnička byla chytlavá a zároveň moderní a zároveň "jiná", rozhodně lepší než Cyrus, která napodobovala světové divy jako je Beyoncé nebo Shakira. Věřím, že i proto měl náš Mikolas takový úspěch u diváků. Lidi mají rádi odlišnosti a určité extrémy, i když se nejpohodlněji cítí v normálu. Trochu paradox,“ dodala Nikol pro starst24.cz.

„Miki je jeden z Čechů, který slaví celosvětový úspěch a na který můžeme být oprávněně hrdí,“ chválil Mikolase už po postupu do finále miliardář Karel Janeček, který Mikolase přijel podpořit už při semifinále Eurovize.

„Mikolase jeho úspěch stál roky vytrvalé tvrdé práce, jeho postup v Eurovision tedy není náhoda. A kromě postupu také nedávno podepsal jako první Čech celosvětovou smlouvu se Sony Music. Myslím, že toto je skutečný úspěch a že by se lidé měli vzájemně podporovat," dodal Karel Janeček.

A nadšeni byli i čeští fanoušci. „Tak dnes to bylo parádní vystoupení. S tím saltem dokonalé!“ vychvaloval Mikolasovo vystoupení jeden z diváků na zpěvákově facebooku. „Velká gratulace Miki, i šesté místo je senzační!“ ocenila zpěváka další divačka. „Byl jste dnes excelentní! Drželi jsme palce a kvůli Vám zůstali vzhůru do jedné. Děkujeme za skvělou reprezentaci naší země.“

Mikolasi Josefovi přišla i řada gratulací z celého světa. Na jeho zdi se objevovaly vzkazy v angličtině, španělštině i řadě dalších jazyků.

Vítězkou se stala izraelská zpěvačka Netta. Ne všem se ale její vystoupení líbilo a na sociálních sítích se objevily i velmi naštvané komentáře na její účet. Zpěvák Ondřej Ruml pro stars24.cz přiznal, že soutěž nesledoval a tak neví, proč jsou lide rozzlobení. „Mikolasovi gratuluji, to umístění je skvělé," dodal Ruml pro stars24.cz.

Soutěže se letos účastnili zástupci 43 zemí. O výsledcích klání rozhodují hlasy národních porotců všech zúčastněných států, k nimž se pak přičtou hlasy diváků. Právě u nich měl Mikolas Josef, který vystoupil s vlastní písní Lie To Me, velký úspěch.

Po hlasování odborných porotců zaujímal český interpret 15. místo, hlasy diváků ho ale nakonec vynesly až na šestou příčku. 

Témata: Mikolas Josef Eurovize Anna Slováčková Jan Musil Karel Janeček Nikol Moravcová Olga Lounová Ondřej Ruml Tereza Kerndlová