Prvním hostem Kamila Střihavky bude Petr Janda!

Kamil Střihavka 4

Autor: Libor Frýdl, stars24.cz, ČTK

2. ledna 2022 21:07

Prvním hostem nového hudebního pořadu Ikony Kamila Střihavky bude kytarista a zpěvák Petr Janda. Úvodní díl uvede Česká televize (ČT) 7. ledna. Frontman skupiny Olympic se představí v půlhodinovém pořadu v režii Miloslava Leveka, který byl také scenáristou a hlavním kameramanem.

Zpěvák Střihavka, známý z účinkování v muzikálu Jesus Christ Superstar, v dalších dílech přivítá jako moderátor Romana Holého, Davida Kollera, Michaela Kocába a další osobnosti tuzemské populární hudby.

"Petr Janda je opravdový hitmaker, jehož písničky jsem v sedmnácti letech drhnul holkám na kytaru," řekl Střihavka, který s filmovým štábem navštívil Jandu v jeho studiu Propast ve středočeské Stříbrné Skalici.

Oba hudebníci na pozadí množství archivních záběrů vzpomínají na své první setkání před třiceti lety, když Střihavka v Jandově studiu natáčel album se svojí tehdejší kapelou Motorband. Bezprostřední kamarádské povídání se mimo jiné točí kolem Jandova projektu Rockmapa, díky kterému mohli realizovat své první nahrávky kapely jako Arakain, Vitacit nebo Törr. Střihavka proto Jandu označuje za "rockového tátu mladých představitelů české heavymetalové vlny".

Janda, přezdívaný Django podle slavného jazzového kytaristy Djanga Reinhardta, vzpomíná na slavné desky Olympiku Prázdniny na Zemi, Ulice a Laboratoř a odhaluje pozadí vzniku některých hitů. Mimo jiné připomněl, že píseň Dynamit byla do zásahu klavíristy Miroslava Berky v pomalejším tempu nebo jakým způsobem se dostala flétna do hitu Otázky. Divák se také dozví, jakou písní rozplakal Jandu fenomenální kytarista Jeff Beck a jaká deska mu převrátila život naruby. V závěru epizody si Janda se Střihavkou společně zahrají a zazpívají píseň Taky jsem se narodil bos.

Zpěvák a kytarista Petr Janda se do hudební historie zapsal jako dlouholetý kapelník skupiny Olympic. Ze stovek písní, které napsal, jsou nejznámější starší skladby Želva, Dej mi víc své lásky, Jasná zpráva, Osmý den nebo Okno mé lásky. Janda hrál v kapele Sputnik a založil instrumentální soubor B. B. Quintet. V roce 1963 nastoupil do skupiny Karkulka, (KARlínský KULturní KAbaret), která se záhy přejmenovala na Olympic a byl nejdříve doprovodnou skupinou řady sólových zpěváků, například Josefa Laufera, Pavla Bobka a Mikiho Volka. Časem se z něj stala klasická beatová kapela. Zatím poslední album Kaťata s provokativním obalem s dámským pozadím v roztrhaných kalhotách vydal Olympic před dvěma lety.

Témata: Kamil Střihavka Petr Janda