Jan Slabák přinesl smutnou zprávu! Moravanka končí!

Jan Slabák

Autor: Libor Frýdl, stars24.cz, ČTK

31. prosince 2021 11:28

Moravanka a její kapelník Jan Slabák dali dechovce "nový kabát", zvuk a temperament blízký swingu. I když Moravanka letos po 50 letech existence skončila, její odkaz žije dál v produkci dalších dechových hudeb, míní Slabáková.

Podle trumpetisty a dirigenta Václava Hybše byla Moravanka zřejmě první, kdo dal na vědomí, jak dobře se na Moravě hraje dechovka.

Rozhodnutí ukončit činnost Moravanky zrálo postupně, svou roli sehrál věk kapelníka i dalších členů, úbytek koncertů v Česku i zahraničí a také komplikace spojené s hudební činností v době pandemie koronaviru a souvisejících opatření. "Říká se, že přestat se má v nejlepším, dokud to všem hraje," uvedla Slabáková.

Poslední dva roky byly podle zpěvačky náročné, koncerty se hodně rušily. I proto Moravanka nekončila nějakým slavnostním galakoncertem, ale středečním vystoupením v sokolovně v Lomnici u Tišnova. "Nechali jsme to odplynout do ztracena," konstatovala Slabáková. Všichni však byli dojatí, i kapelník podle ní zamáčkl slzu.

Slabák letos oslavil 80. narozeniny. Na trubku přestal na koncertech hrát už před několika lety, zůstával u dirigování. "Přece jen už nejsme tak mladí, do toho juchání a zpívání už mi tak není. Navíc když máte někde odehrát čtyřhodinový koncert, je to dřina, z toho už bolí i ramena, klouby. Zdraví mi naštěstí slouží, zrak mám dobrý, ale zrovna nedávno doktorka zjistila, že se mi trochu horší sluch. Ono při koncertech od těch trumpet to je slušná zvuková pecka, někde se to musí projevit," řekl ČTK Slabák letos v březnu.

Témata: Moravanka