Ivan Fíla se dočkal ocenění až v Hollywoodu! Problémy se mu ale nevyhnuly!

Ivan Fíla

Autor: Libor Frýdl, stars24.cz, ČTK

23. prosince 2021 19:15

Spisovatel, scenárista, režisér a fotograf Ivan Fíla, narozený na Štědrý den roku 1956, se ve svých filmech nejraději drží vlastní scenáristické a režisérské práce. Z jeho dílny pochází ceněný snímek Lea, poetický film o mladé dívce z východního Slovenska, a dále Král zlodějů o dětských lupičích. Fíla je autorem mnoha scénářů a několika knih, také fotografuje.

Pražský rodák Fíla v roce 1977 emigroval do Německa, kde na Filmové fakultě v Kolíně nad Rýnem vystudoval režii, scenáristiku a fotografii. Začal natáčet dokumentární a krátké filmy a pracoval také jako fotograf. V roce 1996 debutoval hraným filmem Lea, který získal na festivalu v Benátkách jednu z hlavních cen, v Hollywoodu nominaci na Zlatý glóbus, v Berlíně na Evropskou filmovou cenu a prodal se do 44 zemí. Lea je tíživým komorním dramatem o osudu ženy, která o svém údělu nerozhodovala sama. Sám režisér nazval tento film "jakousi filmovou básní o spletité cestě do hlubin lidské duše."

Druhý Fílův celovečerní film z roku 2003 Král zlodějů sklidil čtyři České lvy a další ocenění. Inspiraci k němu našel režisér na cestách: "Ty malé zlodějíčky jsem už dříve zaregistroval v různých evropských městech. Největší impuls však přišel v Miláně, kde jsem viděl, jak okrádají turisty hned po výběru z bankomatu. Stejný fenomén však existoval i v Berlíně, kde to však funguje více skrytě. Točí se v tom obrovské peníze a děti se sem pašují z různých chudých zemí," řekl Lidovým novinám.

Jeho scénář k připravované hořkosladké romanci Bella Luna prý ocenili v Hollywoodu: "Bella Lunu jsem původně napsal pro Sophii Loren a Omara Sharifa. Když jsem začal psát scénář, s oběma jsem se sešel a domluvili jsme se na koncepci. Scénář se jim velice líbil a podepsali mi, že v tom chtějí hrát. Na realizaci filmu však nebyl dostatek peněz, tak jsem se rozjel do Ameriky a myslel jsem si, že když tam vyslovím jejich jména, budu mít vyhráno. Ale narazil jsem," uvedl v jednom rozhovoru.

Problémy provázely i natáčení chystaného snímku Den štěstí, volně inspirovaného životem zpěváka Petra Nováka a herečky Evy Jakoubkové. Přípravy na jeho natáčení byly přerušeny kvůli blokaci autorských práv na písně Nováka sestrou bývalé manželky zpěváka Danielou Jakoubkovou.

V červenci 2010 zahájil Fíla na Letní filmové škole (LFŠ) v Uherském Hradišti projekci svého dokumentu Václav Havel - česká pohádka. Natáčení snímku z roku 1993 bylo prý pro něj neobyčejným zážitkem. "Trochu mě mrzelo, že tady zapadnul v té době, kdy jej vysílala televize. Jsem moc šťastný, že jsem film mohl v té době dělat," řekl tehdy ČTK Fíla. Havel není jediná osobnost, která Fílu zaujala natolik, že o ní natočil dokument. Například v roce 1995 zrežíroval šestidílný dokumentární televizní seriál o Adolfu Hitlerovi, který vznikl v koprodukci Německa a Austrálie.

Na motivy své knihy Muž, který stál v cestě, mapující životní osudy jedné z nejznámějších osobností období Pražského jara Františka Kriegela z roku 2018, Fíla napsal scénář ke stejnojmennému filmu, který chtěl natočit. Producent připravovaného snímku Miloslav Šmídmajer se však po období neshod rozhodl natočit snímek s jiným režisérem. Fílu odvolal z režie a poté, co režii odmítl převzít Peter Bebjak, jeho nabídku přijal Petr Nikolaev. Fíla v mediálně propíraném sporu uvedl, že se hodlá bránit právní cestou.

Témata: Ivan Fíla