Petra Kvitová zažívá smutné výročí. Pět let od události, která jí změnila život!

Petra Kvitová 3

Autor: Libor Frýdl, stars24.cz, ČTK

19. prosince 2021 11:01 | Aktualizováno: 19. prosince 2021 17:09

Před pěti lety, 20. prosince 2016, byla ve svém prostějovském bytě přepadena tenistka Petra Kvitová. Při potyčce s útočníkem utrpěla dvojnásobná wimbledonská vítězka řezné rány na ruce a hrozil jí konec kariéry. Absolvovala čtyřhodinovou operaci v Ústavu chirurgie ruky a plastické chirurgie ve Vysokém nad Jizerou, už po půl roce byla zpět na kurtu a za další měsíc slavila při druhém turnajovém startu po náročné operaci titul v Birminghamu.

Pachatel útoku Radim Žondra se do bytu Kvitové dostal pod falešnou záminkou kontroly kotle. Přiložil jí zezadu nůž na krk. Když se pokusila bránit, pořezala si ruku. Žondra odešel poté, co mu dala 10.000 korun. Žondra, kterého policie zadržela až v květnu 2018, od počátku vinu popíral, justice mu však neuvěřila.

U Krajského soudu v Brně nejprve dostal osmiletý trest, Vrchní soud v Olomouci jej zvýšil na 11 let. Jde o souhrnný trest i za další skutky. Jeho dovolání odmítl Nejvyšší soud. V ústavní stížnosti tvrdil, že justice některé důkazy opomenula, konkrétně prý nevyslechla svědka, kterého navrhoval. Zároveň poukazoval na údajná pochybení při rekognici a zpracování pachových stop. Letos v dubnu odmítl jeho stížnost Ústavní soud (ÚS) .

Dnes jednatřicetiletá Kvitová je nyní na 17. místě žebříčku WTA. Kromě dvou wimbledonských titulů došla z ostatních tří prestižních turnajů nejdále do finále na Australian Open v roce 2019. Na svém kontě má 28 vítězných turnajů WTA. V roce 2011 vyhrála Turnaj mistryň a v roce 2016 získala na OH v Riu de Janeiro bronzovou medaili.

Témata: Petra Kvitová