"Máváme ti do nebe a připijeme becherovkou!" Jak celebrity vzpomínají na Václava Havla?

Dagmar Havlová a Václav Havel, archív Dagmar Havlové 2

Autor: Libor Frýdl, stars24.cz

18. prosince 2021 15:02

Řada politiků a celebrit dnes u příležitosti deseti let od úmrtí Václava Havla uctila památku a připomněla si osobnost prvního českého prezidenta. Zatímco politicky aktivní osobnosti vyrazily do centra Prahy, hvězdy šoubyznysu na Havla vzpomínají hojně na sociálních sítích.

Po setkání v kavárně Slavia, kterou měl Havel v oblibě, dnes následovalo položení květin na pamětním místě na piazzetě Národního divadla nesoucí prezidentovo jméno. Obou událostí se zúčastnila řada politiků, mezi nimi například předseda Senátu Miloš Vystrčil nebo předsedkyně Sněmovny Markéta Pekarová Adamová.

Zobrazit příspěvek na Instagramu

Příspěvek sdílený Liška Pavel (@liska_pavel_vandrak)

Na bývalého prezidenta zavzpomínali i lidé, kteří s ním spolupracovali. Například ředitel Knihovny Václava Havla Michael Žantovský, předseda Ústavního soudu Pavel Rychetský, expředseda vlády a Senátu Petr Pithart nebo někdejší šéf české diplomacie Karel Schwarzenberg.

Zobrazit příspěvek na Instagramu

Příspěvek sdílený Matej Ruppert (@ruppertmatej)

Havlovo jméno také celý den rezonuje sociálními sítěmi. "Náš Vašek, náš pan prezident…" napsal k přiložené fotografii například herec Pavel Liška. "Václav Havel, s láskou a vděčností vzpomínám," uvedl zpěvák Matěj Ruppert.

Zobrazit příspěvek na Instagramu

Příspěvek sdílený Ana Geislerová (@geislerka)

"Chybíš Václave.. Pamatuju si,že ten den před deseti lety jsme se všichni zastavili a plakali. Probíhal náš Vánoční bazar v Mokré čtvrti a nikdo jsme nejdřív nechtěli uvěřit.. a pak ticho. Tak na tebe myslíme, máváme ti do nebe ( pravděpodobně:) a připijeme becherovkou! Bylo to skvělý," napsala na instagramu Anna Geislerová.

Zobrazit příspěvek na Instagramu

Příspěvek sdílený Jitka Schneiderova (@jitka_schneiderova)

"Vzpomínám na Vás, pane prezidente. S úctou a vděkem. Chybí námVaše lidskost, smysl pro humor a odvaha čelit zlu. Mávám tam nahoru z klubu hrdých havlistů, pravdoláskařů a sluníčkářů," uvedla herečka Jitka Schneiderová.

Témata: Václav Havel Matěj Ruppert Aňa Geislerová