Česko zatím v Eurovizi propadá! Má Dominika Hašková naději to změnit?

Dominika Hašková se členy kapely We Are Domi.

Autor: Libor Frýdl, stars24.cz, ČTK

18. prosince 2021 9:27

Národní kolo Eurovize (ESC) vyhrála česko-norská kapela We Are Domi a bude reprezentovat Českou republiku na 66. ročníku hudební soutěže. Má skupina v čele se zpěvačkou Dominikou Haškovou naději zlomit zatím český neúspěch na nejsledovanější soutěži světa?

Tuzemským interpretům se v Eurovizi zatím příliš nedaří. Rocková kapela Kabát se v roce 2007 umístila na posledním místě, o rok později skončila Tereza Kerndlová jen o jedno místo lépe.

Poté, co kapela Gipsy.cz zůstala v roce 2009 bez bodu, čeští hudebníci tuto soutěž na několik let opustili. Návrat se uskutečnil až v roce 2015, kdy Česko reprezentovali Marta Jandová a Václav "Noid" Bárta. Před pěti lety se do finále Eurovize poprvé dostal český zástupce - zpěvačka Gabriela Gunčíková obsadila 25. místo.

V roce 2017 tuzemsko reprezentovala Martina Bárta, která neuspěla v prvním semifinále. Mezi nejlepší se naopak v roce 2018 dostal Mikolas Josef, který ve finále získal pro ČR dosud nejlepší umístění, šesté místo. Josef vystoupil s vlastní písní Lie To Me a uspěl především hlasy diváků.

Česká indie-popová kapela Lake Malawi o rok později skončila se skladbou Friend of a Friend na jedenáctém místě.

Smůlu se letos pokusí zlomit česko-norská kapela We Are Domi. O vítězné písni rozhodovaly hlasy hudebních fanoušků z České republiky i ze zahraničí. Přišlo jich více než 45.000.

We Are Domi zaujali také mezinárodní odbornou porotu. Pro šest z jejích dvanácti členů byla vítězná skladba tou vůbec nejlepší, u dalších čtyř se umístila na druhém místě. Doufejme tedy, že se letos podaří Česku opět postoupit aspoň do finále.

Témata: Dominika Hašková