Chodúr chystá velké překvapení! Milovníci pohádek zaplesají!

Martin Chodúr (foto: Klub přátel dětí dětských domovů) 4

Autor: Libor Frýdl, stars24.cz, ČTK

13. prosince 2021 20:48

Janáčkova filharmonie Ostrava (JFO) chystá koncerty, jejichž repertoár bude postavený na melodiích ze známých filmů či českých pohádek. Zpívat budou sopranistka Patricia Janečková a zpěvák Martin Chodúr. Koncerty se uskuteční 15. a 16. prosince v Multifunkční aule Gong v ostravských Dolních Vítkovicích. ČTK to dnes řekla mluvčí orchestru Michaela Dvořáková.

"Filmovými průkopníky byli, jak známo, bratři Lumièrové. Jejich pohyblivé obrázky vyvolaly ve své době senzaci. Dnes už se asi ale nedozvíme, kdo jako první usedl ke klavíru v potemnělém sále, aby svou produkcí doplnil tehdy ještě němý film. Od té doby se spojení filmu a hudby stále vyvíjelo až do dnešní podoby, kdy ty nejlepší z filmových skladeb žijí vlastním životem," řekla Dvořáková.

Kvalitní filmové dílo se podle ní obvykle vyznačuje i kvalitní hudbou. A právě z takových filmů sestavila JFO program dvou prosincových večerů. Zazní například hudba z filmů Piráti z Karibiku, Pán prstenů, Harry Potter, Hvězdné války, Sám doma. Prostor dostanou i české pohádky jako Arabela, S čerty nejsou žerty Princové jsou na draka, Lotrando a Zubejda, Tři oříšky pro Popelku a další.

Programem bude provázet Jan Čenský. Orchestr, se kterým vystoupí i Koncertní sbor Permoník, bude řídit dirigent Stanislav Vavřínek. Koncert se uskuteční podle platných protiepidemických opatření. Návštěvníci se musí prokázat očkováním či potvrzením o prodělání nemoci. Návštěvníci ve věku 12 až 18 let ještě mohou předložit negativní PCR test.

Témata: Martin Chodúr