Zemřel Miroslav Zikmund (†102). Takhle se k úmrtí slavného cestovatele vyjádřil Hrad!

Miloš Zeman, prezident ČR

Autor: Libor Frýdl, stars24.cz, ČTK

2. prosince 2021 20:29

Česko dnes přišlo o legendu. Na cestovatele Miroslava Zikmunda ale vzpomínají nejen lidé z cestovatelského a kulturního prostředí, ale i političtí představitelé.

Zprávu o Zikmundově úmrtí dnes přijala s lítostí řada lidí, muzeí i divadel. Zikmund byl kromě cestování autorem i řady dokumentárních knih a filmů a své jméno si tak prosadil i ve světě kultury.

A nepřekvapivě i v politice. Kancelář prezidenta republiky. Kancelář prezidenta republiky na twitteru uvedla, že zprávu o Zikmundově také přijala s lítostí.

🎖 V roce 1999 obdržel Miroslav Zikmund státní vyznamenání Medaile Za zásluhy, v roce 2014 byl vyznamenán Řádem Tomáše G. Masaryka.Čest jeho památce a upřímnou soustrast všem pozůstalým.

— Pražský hrad - Kancelář prezidenta republiky (@HradOfficial) December 2, 2021

Připomněla, že cestovatel v roce 1999 obdržel státní medaili Za zásluhy a o pět let později byl vyznamenán Řádem Tomáše G. Masaryka. "Čest jeho památce a upřímnou soustrast všem pozůstalým," uvedl Pražský hrad.

O svých cestách, při nichž objeli celou zeměkouli, napsali Hanzelka se Zikmundem dvacítku knih a natočili řadu dokumentárních filmů, včetně čtyř celovečerních.

Miroslav Zikmund, který byl i ve velmi vysokém věku stále vitální, ještě před několika lety spolupracoval na knize nazvané Zikmund a Hanzelka, S Tatrou kolem světa a na knižním vydání úspěšného filmu Století Miroslava Zikmunda. Ve středu 1. prosince tento slavný cestovatel zemřel ve věku 102 let.

Témata: Miroslav Zikmund (cestovatel) Miloš Zeman