Miroslav Zikmund (†102): Jak na něj vzpomínají umělci?

Miroslav Zikmund (cestovatel)

Autor: Libor Frýdl, stars24.cz, ČTK

2. prosince 2021 17:34

Na cestovatele Miroslava Zikmunda, který ve středu zemřel ve věku 102 let, vzpomínají cestovatelé, zlínští muzejníci a divadelníci či předseda Nadačního fondu Zikmundova vila. Cestovatelskou legendu připomněl i Miroslav Náplava, který s Petrem Horkým pořádá ve Zlíně festival cestování, sbližování a poznávání kultur Neznámá země a byl Zikmundovým přítelem. "Měli jsme to štěstí se rozloučit a doříct si vše," uvedl Náplava.

"Za přátelství se prý neděkuje, tedy Mirku, budu s láskou a vděčností vzpomínat na vše, co jsme společně i s Petrem Horkým a Vladimírem Krocem za těch 25 let prožili. Měli jsme to štěstí se rozloučit a doříct si vše," uvedl Náplava na svém facebooku. Vzpomněl také na Zikmundova slova po úmrtí Hanzelky: "Napsal jste tehdy, že byl tak ohleduplný, že počkal na den po vašich narozeninách. Díky teď za tu vaši gentlemanskou ohleduplnost, že jste počkal, až Petr Horký ráno odletí do Antarktidy na expedici svého života. Vím, jste tam někde s ním, stejně jako se mnou na palubě expediční lodi, o které jsem vám ještě před pár dny vyprávěl… Vše je tak, jak má být… Sbohem, příteli," napsal Náplava.

Novým majitelem zlínské vily, ve které Zikmund žil téměř 70 let, se na začátku letošního roku stal zlínský podnikatel a prezident zlínského filmového festivalu Čestmír Vančura. Zikmund mu vilu ke koupi nabídl, Vančura nabídku přijal a stal se předsedou Nadačního fondu Zikmundova vila, který se o objekt stará. V domě jsou také tisíce knih a stovky předmětů z cest. Dům by měl po rekonstrukci zůstat co nejvíce v podobě, v jaké jej cestovatel obýval. Veřejnosti by mělo sloužit zejména zamýšlené návštěvnické centrum v nevyužívaném suterénu.

"Srpnový záznam Miroslava Zikmunda v návštěvní knize zůstane bohužel tím posledním. S lítostí potvrzujeme smutnou zprávu, že se 1. prosince 2021 Miroslav Zikmund vydal na svou poslední cestu za parťákem Jiřím Hanzelkou. Pietní místo bude zřízeno ve vestibulu Muzea jihovýchodní Moravy ve Zlíně, kam dvojice H+Z věnovala své sbírky. Pro sousedy z nejbližšího okolí vily zajistíme místo pro zapálení svíčky u spodní branky do zahrady," uvedl dnes pro ČTK Vančura.

"Rádi bychom v tuto chvíli připomněli, že přínos Miroslava Zikmunda se netýká jen cestování. Miroslav Zikmund byl výraznou a vzdělanou osobností, jejíž otisk v historii Zlína a vůbec celého Československa zůstane nesmazatelný. Společně s Miroslavem Zikmundem jsme chtěli v duchu jeho celoživotních hodnot pracovat na zpřístupnění jeho domova veřejnosti. Nyní to budeme muset zvládnout bez něj. O to větší v tom cítíme závazek. Mým přáním je, aby z naší činnosti měl Mirek i tam nahoře radost," uvedl Vančura.

Pietní místo s kondolenční knihou připravuje v budově radnice i město Zlín. K dispozici bude od pátečního rána. "Bylo mi velkou ctí osobně poznat cestovatele s obrovským srdcem, pana Miroslava Zikmunda. Jeho odkaz zůstane s námi navždy. I ve svém vysokém věku se zajímal o aktuální dění. Jeho přítomnost vždy všechny nabila pozitivní energií, o to více mě zamrzela zpráva o jeho odchodu," uvedl primátor Zlína Jiří Korec (ANO).

Zikmundův význam vyzdvihnul také hejtman Zlínského kraje Radim Holiš (ANO). "S hlubokým zármutkem jsem přijal zprávu o úmrtí pana Miroslava Zikmunda. Zlínský kraj v něm ztrácí jednu ze svých největších osobností, která oslovila a ovlivnila hned několik generací čtenářů i diváků. Dílo a odkaz pana Zikmunda díky tomu zůstávají nesmrtelné," uvedl.

Na Zikmunda vzpomíná také zlínské divadlo. "Naše inspirace, náš přítel a mnohaletý předplatitel. Bylo nám obrovskou ctí," uvedli zástupci divadla. Divadlo uvedlo v roce 2013 původní hru o osudech cestovatelů Jiřího Hanzelky a Miroslava Zikmunda nazvanou Palubní deník Hanzelky a Zikmunda. Zikmund se tehdy do přípravy inscenace také aktivně zapojil.

Generální ředitel pražského Národního technického muzea (NTM) Karel Ksandr označil Zikmunda za inspirující osobnost s velkým nadhledem a bohatými životními zkušenostmi. "Bylo pro mne i kolegy ctí, že jsme měli možnost ho osobně poznat, a velice si vážíme toho, že ve sbírkách NTM se nachází originální vůz Tatra 87, se kterým legendární dvojice Zikmund a Hanzelka podnikla svou první cestu kolem světa. Vůz je dlouhodobě vystaven v Dopravní hale muzea," uvedl ředitel.

Témata: Miroslav Zikmund (cestovatel)