Karel Gott (†80) se tomu vehementně bránil! Jaké mýty se o něm vypráví?

Karel Gott 6

Autor: Pavel Krejčí, stars24.cz, ČTK

28. listopadu 2021 15:15

V knize Gott-Československý příběh vypráví hudební publicista Pavel Klusák o osudu oblíbeného zpěváka v souvislostech tuzemských dějin, proměn politiky a společnosti. Publikace, která vyjde 26. listopadu, přináší méně známá i nová fakta.

Klusákovým prvním záměrem podle jeho slov bylo ujasnit si skutečnosti a interpretovat je. ČTK o tom informoval Radek Štěpánek z vydavatelství Host.

"O tom, že tu knihu napíšu, jsem se rozhodl ve dnech jeho pohřbu v katedrále svatého Víta. Karel Gott je vynikající postava pro vyprávění. Je poměrně běžné, že o hudebnících vznikají nezávislé portréty a popkulturní studie. Gott se tomu bránil tak vehementně, že tím připoutal mou pozornost," uvedl Klusák.

Jako publicista chce Klusák nabídnout protiváhu vůči situaci, kdy podle něho vznikaly stále jen variace na Gottův autoportrét: bez dramatu mezních situací v životě, bez rezonance s problematičtějšími událostmi, vyhýbavě odhlížející od některých zásadních dějů, motivací a souvislostí ve zpěvákově kariéře. "Když jsem začal pracovat, viděl jsem, že sám zpěvák si občas protiřečí a o jedné situaci mluví třeba třikrát jinak. Že leccos zamlčoval a překrucoval. Chtěl jsem, aby moje kniha byla věrohodná, opírala se o zdroje. Ponořil jsem se tedy do pramenů a svědectví. A zjistil jsem, že k odhalení je toho víc, než jsem si zprvu myslel. Nikdy jsem nechtěl napsat něco "šokujícího‘" mnohem spíš jsem se jen držel normálních, standardních metod. Paradoxně právě ony ukazují, že Gottovy příběhy se často vyprávěly ve snivém oparu, daleko od normálnosti, jak je ostatně u takových legend vlastně běžné," vysvětlil publicista.

Klusák zkoumal i americké zdroje týkající se působení Gotta v USA, věnuje se jeho účinkování v Las Vegas, zabývá se i Gottovou "cvičnou emigrací" v roce 1971 a popisuje i jeho západoněmeckou kariéru nebo události spojené s Antichartou.

Témata: Karel Gott