Ladislav Frej slaví kulatiny! Čemu se dnes slavný herec věnuje?

Ladislav Frej 3

Autor: Libor Frýdl, stars24.cz, ČTK

26. listopadu 2021 18:32

Herec Ladislav Frej, který se narodil 26. listopadu 1941, si velkou popularitu získal rolí syna primáře Sovy v legendárním televizním seriálu Jaroslava Dietla Nemocnice na kraji města. Frej hrál i v dalších divácky úspěšných filmech a seriálech a dobře znám je také divákům pražského Divadla na Vinohradech, kde dlouhá léta působil.

Brněnský rodák Frej vystudoval JAMU a poté nastoupil do satirického divadla Večerní Brno. Prošel divadelními scénami v Pardubicích a Ostravě, devět let hrál v někdejším Divadle S. K. Neumanna v pražské Libni. Osmdesátá léta prožil Frej v Městských divadlech pražských, odkud v roce 1987 zamířil do Divadla na Vinohradech, kde působil se čtyřletou přestávkou kvůli angažmá v Národním divadle až do roku 2012.

 Frej se v roce 2012 angažoval v mediálních diskusích, které provázely jmenování Tomáše Töpfera do funkce ředitele divadla, a z divadla nakonec na vlastní žádost odešel. V poslední době září například v Národním divadle Brno v roli svérázného logopeda Lionela Loguea ve hře Králova řeč.

Nepřehlédnutelná je i Frejova filmová práce. V řadě snímků ztvárnil postavy otců (Dívka s mušlí, Žena pro tři muže), z jiného soudku je naopak role císařského důstojníka v česko-slovenském psychologickém dramatu Signum laudis.

Hrál například i ve filmech Chlapi přece nepláčou, Oldřich a Božena, Láska s vůní pryskyřice či v mystifikační komedii Jára Cimrman, ležící, spící. Kromě "nemocnice" měly úspěchy i jeho role v starším seriálu Malý pitaval z velkého města nebo v novější Kriminálce Anděl. Frej se často věnuje i práci v dabingovém studiu, jeho hlasem v Česku mluví například inspektor Barnaby z televizního seriálu Vraždy v Midsomeru.

Frej je otcem dvou dětí, které měl s herečkou Věrou Galatíkovou. Ta před Vánoci roku 2007 podlehla v devětašedesáti letech rakovině. Dcera Kristýna je také uznávanou herečkou.

Témata: Ladislav Frej