Kamila Moučková (†92): Na posledním rozloučení zazněl její hlas! Co si přála?

Kamila Moučková v Show Jana Krause

Autor: Pavel Krejčí, stars24.cz, ČTK

24. listopadu 2021 16:00

Desítky lidí se dnes přišly naposledy rozloučit s někdejší televizní a rozhlasovou hlasatelkou Kamilou Moučkovou, která ve věku 92 let zemřela přesně před rokem. Obřad začal ve 14:00 v kostele U Salvátora na pražském Starém Městě.

Moučková byla tváří protiokupačního vysílání v srpnu 1968, kdy statečně informovala až do vypnutí vysílačů o invazi vojsk Varšavské smlouvy do Československa, i když na ni mířily samopaly sovětských vojáků.

Poslední rozloučení se konalo až rok poté, co hlasatelka zemřela, kvůli pandemii covidu-19 a koronavirovým restrikcím, uvedla Česká televize s odkazem na rodinu Moučkové.

Sama Moučková při rozloučení, které podle pozůstalých nemělo být smuteční, ale radostnou oslavou života, promluvila ze záznamu. Poděkovala všem, kdo se přišli naposledy rozloučit, a promluvila ke svým dětem.

"Moc nebrečte. Měla jsem krásný, dlouhý a zajímavý život, takže to není žádná tragédie. (...) Zapalte svíčku a nalijte čtyři sklenice vína. A připijte si se mnou na život," vyzvala dcery Kateřinu a Barboru a syna Ondřeje.

Témata: Kamila Moučková