Kaiser má důvod slavit! Vyhrál u soudu!

Oldřich Kaiser 3

Autor: Libor Frýdl, stars24.cz, ČTK

23. listopadu 2021 19:25

Herec Oldřich Kaiser má podle dnešního výroku Ústavního soudu nárok na vyšší odškodné od společnosti Czech News Center, vydavatele Blesku, za to, že zveřejnil lživou informaci o jeho příbuzenském vztahu s komunistickým československým prezidentem Antonínem Zápotockým.

Obecné soudy Kaiserovi přiznaly odškodnění 100.000 korun. Soudce zpravodaj Vladimír Sládeček v odůvodnění uvedl, že částka neplní ani satisfakční funkci pro poškozeného, ani preventivní funkci před zveřejňováním nepravdivých informací. Ústavní soud rozsudky obecných soudů zrušil, proto se budou muset zabývat výší odškodnění znovu.

Tvrzení o příbuzenství zaznělo v květnu 2017 ve videu ze série Potomci slavných na webu Blesk.cz. Údajný synovec Zápotockého tam uvedl, že jeho sestřenice je Kaiserovou maminkou a že hercův otec byl architektem, který pil a dostával stranické zakázky. Citace se pak objevily také v psaném článku a později v dalších médiích. Informace o příbuznosti byly mylné, šlo zřejmě o jiného Oldřicha Kaisera. Herec proto žádal omluvu a odškodnění.

Podle Sládečka stotisícová částka neplní funkci náhrady nemajetkové újmy v penězích. A obecné soudy také nezohlednily preventivně-sankční funkci. Podle Ústavního soudu rozhodnutí obecných soudů "...přináší nepřijatelné poselství, že jednání vedlejšího účastníka (Czech News Center) nevybočuje ze standardů právních a společenských vztahů a jako takové je lze tolerovat a bez citelného postihu v něm dále pokračovat".

Ústavní soud vytkl obecným soudům přílišný mechanický a formalistický přístup, zároveň svá rozhodnutí řádně neodůvodnily. Podle Ústavního soudu je třeba každý případ neoprávněného zasahování do osobnostních práv posuzovat individuálně. Kaiser požadoval náhradu pět milionů korun. Podle něj by náhrada 100.000 korun znamenala, že by měla bulvární média prostor parazitovat na "nejen" známých osobnostech.

Témata: Oldřich Kaiser