Tereza Brodská slaví padesátiny. Skončila v divadle a řekla, co bude dělat teď!

Tereza Brodská

Autor: ČTK, stars24.cz

6. května 2018 12:59

Herečka Tereza Brodská, která se narodila 7. května 1968, svou první roli ve filmu ztvárnila už jako desetiletá, když si zahrála princeznu ve snímku Kočičí princ. Od malička byla obklopena herci. Její otec byl vynikající herec Vlastimil Brodský a maminka Jana Brejchová, která později žila s Jaromírem Hanzlíkem.

Navzdory rodičovským protestům vystudovala konzervatoř a prošla divadly v Plzni i Praze. Hrála v divadle Na zábradlí, v Činoherním klubu, hostovala ve Vinohradském divadle. V televizi se objevila v Kachyňově seriálu Vlak dětství a naděje, hrála v oblíbeném dětském snímku Ať žijí duchové.

S matkou Janou Brejchovou se poprvé objevila před kamerou ve filmu Vlastně se nic nestalo, následovaly Citlivá místa a film Má je pomsta, za nějž Brodská dostala v roce 1995 Českého lva za herecký výkon ve vedlejší roli. Za hlavní postavu filmu Dvojrole v režii Jaromíra Jireše dostala o pět let později druhého Českého lva. Brodská si zahrála i v oblíbené filmové sérii o básnících.

Z divadelních rolí byla významná její Julie z letního představení Romeo a Julie na Pražském hradě. V posledních letech se často objevuje i v televizních seriálech (Ulice, Terapie, Nevinné lži nebo Inspektor Max).

Brodská je vdaná, s manželem Herbertem Slavíkem má syna Samuela.

Brodská říká, že neměla čas si uvědomit své blížící se padesátiny, které připadnou na 7. května, protože dokončovala natáčení nového filmu s režisérkou Terezou Kopáčovou. Plánuje jen klasickou rodinnou oslavu jako při jiných narozeninách. Uvedla to v rozhovoru pro ČTK.

Dcera slavných herců Vlastimila Brodského a Jany Brejchové, která svou první roli ve filmu ztvárnila už jako desetiletá, svůj věk nijak neřeší. "Stavím se k tomu naprosto normálně, pragmaticky a racionálně. Upřímně řečeno to se mnou nic nedělá. Není to pro mě nic přelomového," řekla.

Divadelní role nyní odsunula stranou kvůli své charitativní činnosti. Je členkou správní rady nadace Konto Dětská chirurgie Motol. "Místo divadla se teď budu ubírat touto cestou, přijde mi to smysluplné," konstatovala.

Dokončený film bude součástí čtyřdílného cyklu České televize od různých režisérů s pracovním názvem Jak si nezkazit život. Kopáčová svůj díl natočila podle scénáře Alice Nellis. Brodská roli vzala, přestože jí předepisovala přibrat několik kilogramů nebo si nechat v maskérně přidělat těžkou vyrážku kolem očí.

"Ty nejlepší věci jsem udělala s Terezou (Kopáčovou), má moji naprostou důvěru. Byla jsem snad v každém obraze, což se mi ještě nepoštěstilo. V roli přiznávám klasické ženské mindráky, třeba že tělo v padesáti není jako ve dvaceti. Režisérka řekla, že potřebuje 'vorvaní tělo v plavkách', tak ho měla," řekla Brodská.

Kvůli této roli se herečka také naučila skákat šipku do vody. "Už v minulosti jsem se kvůli mé nejoblíbenější režisérce Tereze musela naučit kouřit nebo jezdit na pánském kole. Tentokrát jsem alespoň dvoudílné plavky ukecala na jednodílné," podotkla Brodská.

Držitelka dvou Českých lvů za herecký výkon se v posledních letech objevuje v televizních seriálech, aktuálně v roli drsné státní zástupkyně Markéty Sýkorské v seriálu Inspektor Max. Letošní natáčení Ulice je však jen epizodou. "Byly to tři nebo čtyři natáčecí dny. Nejde o žádný návrat, nehodlám to opakovat, já se nerada vracím zpátky," uvedla.

Brodská během své herecké kariéry prošla divadly v Plzni i Praze. Hrála v Divadle Na zábradlí, v Činoherním klubu, hostovala ve Vinohradském divadle. Objevila se i jako Julie v letním představení Romea a Julie na Pražském hradě.

Témata: Tereza Brodská