Cvoci, magoři! Daniel Landa a jeho lidé pod palbou z nejvyšších míst!

Daniel Landa na demonstraci proti opatřením. (10.1.2021)

Autor: Libor Frýdl, stars24.cz, ČTK

15. listopadu 2021 9:34

Kvůli iniciativě Zlatý špendlík zpěváka Daniela Landy, která vyzvala k zahlcení krajských hygienických stanic (KHS), bude podle vicepremiéra a ministra průmyslu a obchodu a dopravy Karla Havlíčka (ANO) nutné posílit personální kapacity hygien. Řekl to v pořadu Otázky Václava Moravce v České televizi.

Ministerstvo zdravotnictví podle pátečního vyjádření ministra Adama Vojtěcha (za ANO) na iniciativu podává trestní oznámení pro podezření ze sabotáže. Iniciativa vyzvala k zahlcení KHS žádostmi o informace podle zákona o svobodném přístupu k informacím. Vojtěch v pátek sdělil, že podobných žádostí dorazilo na hygienické stanice po Landově výzvě asi 10.000.

K zahlcení hygieniků vyzvala iniciativa v pondělí na webu. Jejím terčem jsou všechny kapacity pro trasování případů covidu-19, uvedl na twitteru státní tým Chytré karantény.

"Jestliže jsme posílili hygieny, jedou na sto procent a pak tam naprosto cíleně posílají, a já se nebojím říct magoři, cíleně dotazy, aby je zdržovali, zahltí jim záměrně mail, aby nemohli chodit kontrolovat, tak v tuhle chvíli to není o tom, že by selhala hygiena nebo selhal stát," řekl Havlíček.

"Máme jedinou možnost. Díky těmhle cvokům musíme posilovat o stovky lidí hygieny, aby začaly chodit do terénu a kontrolovat a současně vyřizovaly tyhle nesmyslné dotazy," dodal. O kolik lidí by se kapacity měly navýšit, Havlíček nesdělil. Podle místopředsedy ODS Martina Kupky by se měly posílit kapacity call center pro trasování kontaktů lidí nakažených koronavirem, a to i zapojením komerční sféry.

Témata: Daniel Landa Karel Havlíček