Zemřel legendární zpěvák Miro Žbirka (†69)

Miro Žbirka (foto: Lukáš Běhounek)

Autor: Jan Hrabě, stars24.cz, ČTK

10. listopadu 2021 18:28 | Aktualizováno: 10. listopadu 2021 22:10

Ve věku 69 let zemřel legendární slovenský hudebník Miroslav Žbirka. S informací o jeho skonu přišel jako první deník SME, později byla potvrzena na sociálních sítích.

"'Zprávy o mé smrti jsou pravdivé'. To by řekl Meky, kdyby žil," stojí v krátkém smutečním oznámení na instagramovém profilu slovenského zpěváka.

V říjnu zpěvák skončil v nemocnici na kapačkách, podle jeho slov jej dostihl zákeřný bacil. "Posílejte energii, budu ji potřebovat," vzkázal tehdy fanouškům na sociálních sítích.

Autor písní jako Biely kvet, Atlantida, Čo bolí to prebolí, Balada o poľných vtákoch nebo Leň s ňou byl jedním z nejvýraznějších představitelů československé populární hudby. V roce 1982 stal prvním slovenským Zlatým slavíkem a po Waldemaru Matuškovi byl druhým, kdo dokázal porazit Karla Gotta.

Miroslav Žbirka přezdívaný Meky se narodil v Bratislavě, byl synem Slováka a Angličanky. Začínal ve skupině Modus, pokračoval ve skupině Limit a poté se vydal na sólovou dráhu. Své poslední album vydal před třemi lety pod názvem Double Album. Nahrávka vznikla v legendárním londýnském Abbey Road, ve Studiu 3, ve spolupráci s producentem Robem Cassem a hvězdnými britskými muzikanty.

Témata: Miro Žbirka úmrtí