Nova to přehnala? Češi se vzbouřili, začala padat pěkně ostrá slova

Zpravodajské vozidlo TV Nova

Autor: Libor Frýdl, stars24.cz

4. května 2018 16:55

Pořádnou bouři nevole vyvolala reportáž televize Nova, která byla odvysílána poslední dubnový večer. Jeden z diváků do televize poslal video, na kterém policista na služební motorce veze malé dítě. Podle reportáže TV Nova to však bylo nebezpečné a nezodpovědné. Video proto předala polici k prošetření. A to diváky pěkně namíchlo.

Moderátoři už v upoutávce hovořili o tom, jak je policista vezoucí dítě nezodpovědný a že porušil celou řadu předpisů. Video, které Nova odvysílala, prý dostala od všímavého diváka. „Divák televize Nova nám poslal videozáznam, na kterém veze policista zřejmě z Plzeňska na služební motorce dítě. A podle dopravních expertů, které jsme oslovili, tím porušil všechny možné předpisy. Případem se teď budou zabývat jeho kolegové,“ komentoval video moderátor Televizních novin Martin Pouva.

Reportér pak popisuje, že video bylo pořízeno nedaleko Plzně v Heřmanově Huti. Nova také několikavteřinový záběr pustila dopravnímu expertovi Bohumilu Hejhalovi, podle kterého policista porušil „všechno, co mohl, včetně služebních předpisů“. Ohrozil prý bezpečnost dítěte, které nebylo dostatečně oblečené. Navíc dítě sedělo před policistou, což zákon nedovoluje. Dítě tak při nečekaném manévru podle experta mohlo spadnout a vážně se zranit. V reportáži promluvili i jiní řidiči, kteří takové jednání označili za nezodpovědné.

„Měl by si uvědomit – jak chce dát někomu pokutu za dopravní přestupek? Podrývá tím dobrou práci všech dalších policistů,“ dodal dopravní expert Hejhal. Reportér následně dodal, že Nova předala video policii, která bude zjišťovat, kdo přesně motorku řídil.

Řadu diváků ale reportáž pořádně naštvala. Jeden z nich napsal na facebookovou stránku TV Nova. „Děkujeme TV Nova, že podporuje udavačství a bonzáctví, tak těžce oblíbenou činnost českého národa a ukázku jeho malosti, podporovanou vládou ČR v podobě různých hlášení, účtenkovek apod. Reportáž o policistovi, který zřejmě splnil sen malému dítěti tím, že ho na pár metrech v jistě velmi malé rychlosti svezl na služební mašině a dítě má z toho zážitek a radost v očích ještě dnes, to opět jen potvrdila,“ postěžoval si divák s přezdívkou Dawa Davidson.

Divák také poukazuje na to, že téměř každý jako malý někdy seděl na nádrži motorky nebo na klíně někomu za volantem automobilu a že na to většina lidí dodnes vzpomíná. „Ale teď je nová moderní doba - proto to prostě musíme předat dál, řešit, exemplárně potrestat, mediálně rozmáznout... Žádám proto TV Nova, aby tento příspěvek nemazala, ať přímo pod něj informuje o případném postihu daného policisty, v případě udělení pokuty o její výši a též kontaktuje onoho policistu a upozorní ho na tento příspěvek,“ požádal naštvaný divák.

Dodal také, že se jistě najde řada lidí s podobným názorem. „My, motorkáři i nemotorkáři z České republiky, lidé soudní a tolerantní, otcové (a matky) od rodin, i ti, co prostě jen udělají cokoliv pro radost v dětských očích, stavíme se za tohoto policistu - člověka, odmítáme jeho exemplární potrestání kvůli zmedializovanému případu a v případě pokutování jeho skutku prokážeme solidárnost složením se na toto. Neboť žádné peníze na světě nedokáží nahradit radost v dětské duši, kterou svým skutkem udělal,“ dodal divák.

Lidé nabízí policistovi pomoc

A řada lidí mu opravdu dala za pravdu. Za pár dní jeho příspěvek „olajkovaly“ asi dva tisíce lidí, a téměř 900 uživatelů jeho slova sdílelo. Další se zapojili do debaty přímo pod příspěvkem. Velká část z nich s názorem diváka souhlasí. „Podepisuji v plném rozsahu, jako policista, motorkář a rodič... Jestli to kolego čteš, stavím se za Tebe a pokud to dojde k OVK tak pevné nervy,“ napsal například jeden z diskutujících. „Pomáhat a chránit..... Tady ten policista pomohl splnit malí sen malému dítěti,“ ocenil gesto policisty na videu jiný divák.

Další kritizovali práci TV Nova. „Reportéři a moderátoři tv zpráv na TV Nova, to je neuvěřitelnej póvl a odpad této společnosti,“ nebral si servítky nespokojený divák. „TV Nova už dávno nesledujeme, hrůza,“ přidala se další uživatelka. „Souhlasím, Novu bych zrušil, to, co by tam měli dát nedají a z takovéhle prkotiny dělají kauzu století. Udělal jenom radost dítěti. Panu policistovi rád finančně pomůžu. Pokud se to bude řešit. Ale doufám, že ti jeho nadřízený mají mozek a stačí domluva,“ nabídl pomoc další divák.

Našli se ale i tací, kteří policistovo jednání neschvalují. „Na druhou stranu, kdybych to udělal já a chytili mě poldové, tak platím jak mourovatý, možná přijdu o papíry a v médiích bych byl možná taky.… Souhlasím, že to bylo s velikou pravděpodobností neškodné. Ale neměl by jít polda v uniformě příkladem?“ napsal jeden z diskutujících.

Témata: TV Nova