David Schwimmer se neproslavil jen v Přátelích! I jiný seriál z něj udělal hvězdu!

David Schwimmer s rodinou 4

Autor: Libor Frýdl, stars24.cz, ČTK

4. listopadu 2021 19:42

Americký herec David Schwimmer, který se narodil 2. listopadu 1966, se proslavil rolí ve známém televizním seriálu Přátelé, kde hrál celých deset sezón. Postava paleontologa Rosse Gellera je sice zdaleka nejslavnější Schwimmerovou rolí, o hereckých kvalitách diváky přesvědčil také například v ceněném seriálu z druhé světové války Bratrstvo neohrožených.

Schwimmer je také úspěšný dabér - v originále namluvil žirafáka Melmana z animované filmové série Madagaskar - a zkusil si také práci režiséra.

Schwimmer se narodil v rodině židovských právníků v newyorském Queensu, vyrůstal ale v Los Angeles. S hraním začal již během studií na střední škole na Beverly Hills, na přání rodičů sice šel na vysokou školu, na chicagské Severozápadní univerzitě ale stejně studoval herectví a umění. Po studiích si založil vlastní divadelní společnost Lookingglass, se kterou stále spolupracuje, a koncem 80. let se začal objevovat v televizi. Před Přáteli ho čeští televizní diváci mohli vidět třeba v několika dílech úspěšného sentimentálního seriálu Báječná léta.

Schwimmerova definitivní cesta ke slávě začala v září 1994, kdy americká televize NBC odvysílala první díl seriálu o šestici mladých lidí žijících na Manhattanu. David Schwimmer byl přitom prvním, koho si autoři vybrali, až postupně přibylo zbylých pět herců. Každý z nich měl za sebou jen menší role před kamerou, například Matthew Perry (Chandler) se mihl v Beverly Hills 90210, Courtney Coxová (Monica) hrála mimo jiné v jedné epizodě seriálu To je vražda, napsala. Přátelé se nakonec vysílali deset let a po celou dobu si udrželi vysoký standard. Úspěch Přátel ale všechny rychle zařadil mezi největší hvězdy showbyznysu.

Po konci seriálu, jehož závěrečnou 236. epizodu si v květnu 2004 jen ve Spojených státech nenechalo ujít 52,5 milionu diváků, ale podobně jako jeho kolegové zjistil, jak obtížné je na takový úspěch navázat. Před kamerou - častěji tou televizní - se sice dnes Dawid Schwimmer objevuje poměrně pravidelně, většinou se ale jedná jen o vedlejší role, třeba jako v nových epizodách seriálu Will a Grace (2018 a 2019). Loni nicméně dostal hlavní roli v britském špionážním sitcomu Intelligence a letos vzbudilo pozornost opětovné televizní setkání všech hlavních hrdinů Přátel.

Témata: David Schwimmer